Aktualno
StoryEditor

Pripreme za reformu: IJF objavio katalog više od 3000 socijalnih i drugih naknada

08. Veljača 2017.

U Hrvatskoj postoji  oko 130 socijalnih naknada na središnjoj razini državne vlasti i oko 3000 naknada gradova, općina i županija. Koje su i na što se sve odnose do sada nije bilo moguće saznati na jednom mjestu. S ciljem da te informacije učini dostupne stručnoj javnosti i građanima, Martina Pezer i Ivica Urban iz Instituta za javne financije napravili su katalog svih socijalnih davanja u RH.

- Takav katalog, koji osim popisa naknada sadržava i osnovne informacije o njima, bio bi iznimno koristan različitim subjektima: predstavnicima i službenicima tijela državne uprave, akademskim istraživačima i drugim analitičarima, udrugama civilnog društva, itd. Osim toga, ne manje važni korisnici kataloga bili bi građani, bilo u ulozi potencijalnih korisnika naknada ili kao pripadnici biračkog tijela koji imaju pravo na pristup informacijama o djelovanju državnih tijela - obavijestili su javnost Pezer i Urban.

Pregled naknada sadrži 102 naknade koje dodjeljuje središnja država, 53 naknade koje dodjeljuju gradovi Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, te 8 naknada koje dodjeljuju Splitskodalmatinska, Primorsko-goranska i Osječko-baranjska županija.

- Cilj istraživanja je izmjeriti kako različite vrste naknada socijalne zaštite (za djecu i roditelje, socijalno isključene, nezaposlene) utječu na životni standard građana, nejednakost dohotka i siromaštvo. Isto se utvrđuje za porez na dohodak i doprinose. Usporedit ćemo hrvatski sustav naknada i poreza sa sustavima u zemljama poput Slovenije, Mađarske i Austrije te vidjeti kako se njihova iskustva mogu primijeniti na Hrvatsku. Posebna pozornost pružit će se naknadama za djecu i instrumentima koji bi mogli povećati "isplativost rada", odnosno smanjiti ovisnost o socijalnoj pomoći. Korisnici istraživanja su, kao i inače, akademska zajednica, ali ovaj projekt ima naročitu aplikativnu narav - njegovi rezultati bit će korisni kreatorima javnih politika. U projektu nastojimo promovirati korištenje mikrosimulacijskih modela od strane ministarstava u pripremi reformskih prijedloga - pojasnio je Urban u e-mailu za Lider.

Pregled naknada socijalne zaštite u Hrvatskoj možete pogledati ili preuzeti ovdje.

miCROmod

miCROmod je mikrosimulacijski model poreza i socijalnih naknada u Hrvatskoj koji se izrađuje u okviru projekta "Primjena mikrosimulacijskih modela u analizi poreza i socijalnih naknada u Hrvatskoj", financiranom od Hrvatske zaklade za znanost. Osim naknada i poreza na razini središnje države, miCROmod će simulirati i instrumente odabranih gradova i županija. miCROmod koristi anketne podatke o kućanstvima. Mikrosimulacijski modeli poput miCROmod-a koriste se u planiranju reformi sustava poreza i socijalnih naknada, kako bi se procijenili fiskalni učinci raznih mjera te učinci na dohodak različitih skupina građana.

19. travanj 2024 18:37