Aktualno
StoryEditor

Pripremite putovnicu za nova iskustva i znanja kroz Erasmus+ na Veleučilištu Baltazar Zaprešić

04. Srpanj 2018.

Veleučilište Baltazar Zaprešić kroz Erasmus+ program razvija međunarodnu suradnju u obrazovanju, znanosti i poslovanju uspostavljanjem odnosa s 40-ak partnerskih zemalja u Europi, poticanjem mobilnosti studenata i nastavnika te sudjelovanjem u međunarodnim programima i projektima.

Koje sve mogućnosti za studente nudi program, koji širi svoju međunarodnu dimenziju, što dokazuje i prijedlog Europske komisije da se proračun za Erasmus za razdoblje 2021. – 2027. poveća na 30 milijardi eura, odgovara dr. sc. Lana Domšić, predavačica i Erasmus+ koordinatorica na Veleučilištu Baltazar Zaprešić.

Što je to Erasmus+ program i kakve koristi od njega imaju studenti?

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, čiji je glavni cilj jačanje znanja, vještina i zapošljivosti europskih građana. Studentima nudi mogućnost da dio razdoblja studija provedu u inozemstvu i obave stručnu praksu u inozemnim tvrtkama i institucijama. To je iskustvo koje studentima mijenja život, a koristi su Erasmusa za studente brojne – osim stjecanja novih znanja i vještina, te kasnije prednosti pri zapošljavanju, studenti usavršavaju znanje stranih jezika i stječu brojna nova poznanstva iz čitavog svijeta, koja im otvaraju različite mogućnosti.

Kako se studenti mogu prijaviti i koliko novaca dobivaju?

Na Erasmus se mogu prijaviti svi redoviti i izvanredni studenti upisani na Veleučilište Baltazar Zaprešić. Stipendije za studente, ovisno o zemlji u koju odlaze, iznose od 400 do 500 eura mjesečno za studijski boravak te od 500 do 600 eura mjesečno za stručnu praksu.

Koliko dugo traje Erasmus razmjena i što sa studijem dok su studenti u inozemstvu?

Erasmus studijski boravak može trajati do 12 mjeseci na svakoj razini studija, no većina studenata odlazi u inozemstvo na jedan ili dva semestra. Tijekom boravka na partnerskoj instituciji u inozemstvu student sluša predavanja i polaže ispite te mu se oni nakon povratka na Veleučilište Baltazar priznaju kao dio njegova studija, u zamjenu za kolegije na matičnoj instituciji. Studenti, dakle, ne gube semestar ili godinu i ne moraju nadoknađivati propušteno, a svi kolegiji odslušani u inozemstvu upisuju se u Dodatak diplomi.

>>>Bakić Tomić s veleučilišta Baltazar Zaprešić: Studijem komunikacijskog menadžmenta obrazujemo lidere

Što sa studentima koji ne znaju engleski jezik ili nisu sigurni u svoje znanje engleskoga?

Za sudjelovanje u Erasmus+ programu potrebna je srednja razina poznavanja engleskog jezika ili jezika zemlje u koju se odlazi. Napredno znanje jezika nije preduvjet jer je usavršavanje jezika jedan od glavnih ciljeva mobilnosti. Osim toga, svi Erasmus studenti imaju pravo na besplatni online tečaj jezika prije razdoblja mobilnosti i tijekom njega.

Možete li navesti neke pozitivne primjere studenata koji su otišli i bili zadovoljni/ostali...? 

Brojni su primjeri pozitivnih iskustava studenata nakon Erasmusa. Većina ih se vratila povećanog samopouzdanja i s proširenim vidicima. Više je studenata nakon studijskog boravka upisalo magisterij u inozemstvu ili su ostali na obavljanju stručne prakse. Nekoliko je studenata nakon obavljene stručne prakse dobilo trajno zaposlenje u inozemnoj tvrtki, a neki su u Hrvatskoj dobili posao izravno povezan s njihovim inozemnim iskustvom. Neka od iskustava naših studenata i profesora možete pročitati ovdje.

Za više informacija o studiranju na Veleučilištu Baltazar obratite nam se s povjerenjem na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a ponudu programa potražite na web stranici Veleučilišta Baltazar ili na službenim Facebook, Instagram ili LinkedIn stranicama Veleučilišta.

17. travanj 2024 20:39