11. rujan 2017.

Pripremno ročište za Kalmetine korupcijske afere

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je počelo pripremno ročište na kojem bi se, među ostalim, trebao odrediti datum početka suđenja bivšem HDZ-ovom ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti u korupcijskim slučajevima Remorker i Prometna renesansa Hrvatske.

>>>Svjedoci ponovili: Fimi mediju preporučili Kalmeta i Mladineo

Kalmetu i njegove suoptuženike u slučaju Remorker Uskok je optužio za izvlačenje milijuna iz Hrvatskih autocesta (HAC), a tome je pripojena i optužnica prema kojoj je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Uoči pripremnog ročišta, koje je počelo u 9 sati, Kalmeta je novinarima ispred suda kazao da je ovo "prvi dan kraja jednog mučnog razdoblja za njega i njegovu obitelj". Dodao je da se veseli da će početi suđenje jer na sudu "ne prolazi politikanstvo i kafanske priče" nego "argumenti, činjenice, brojke, svjedoci" koji mu, kako je rekao, idu u prilog.

Trojica suoptuženika već osuđeni nakon priznanja

Trojica Kalmetinih suoptuženika u slučaju Remorker - Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket, u srpnju su sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro nakon što su priznali sve Uskokove optužbe.

Uz rad za opće dobro Sapunar na ime ostvarene nezakonite koristi državi mora vratiti 5,8 milijuna kuna, od čega 3,8 milijuna kuna u gotovini, a ostalo u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koji će biti prebačeni u državni proračun.

Uskok u ovom slučaju Kalmetu tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Optuženi i najbliži suradnici iz ministarstva

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

>>>Kalmeta pozvao na koaliciju s HNS-om ‘za sigurnost, stabilnost i rast Hrvatske’

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Razgranati krakovi korupcijskih afera

Kalmeta je u međuvremenu optužen i da je narudžbom promidžbenog filma "Prometna renesansa Hrvatske" od marketinške agencije Fimi media, kojoj se sudi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna. U zasebnom slučaju Fimi media na optuženičkoj su klupi i bivši premijer Ivo Sanader te HDZ kao prva stranka optužena za korupciju.

Oba Kalmetina slučaja spojena su u travnju ove godine.

Jedan od krakova afere Remorker doveo je do Hrvatske gospodarske komore, zbog čega se za izvlačenje novca sudi njenom dugogodišnjem predsjedniku Nadanu Vidoševiću. Premilovac koji je detaljno opisao kako je preko svoje inozemne tvrtke izvlačio javni novac sporazumno je osuđen i u tom slučaju, dok je zbog izvlačenja novca iz HAC-a preko Fimi medie Sapunar 2014. osuđen na povrat 7,7 milijuna kuna i djelomično uvjetnu kaznu od dvije i pol godine zatvora.