05. svibanj 2018.

Prljave ruke u bijelom sportu: Zagrebački teniski savez profitira ‘posuđujući‘ od djece

Iako su dugo šutjeli iz straha da se istina ne ‘prelomi‘ na njihovoj djeci, roditelji vrhunskih malih tenisača odlučili su progovoriti o tome kako članovi Zagrebačkog teniskog saveza (ZTS-a) unovčuju besplatne termine za vježbu plaćene iz gradskog proračuna koje je Grad namijenio njihovoj djeci.

>>> Smjena generacija i majka u tenisu

Naime, proračunom su kroz Program javnih potreba izdvojena sredstva te su djeci na temelju vrhunskih rezultata u tenisu osigurani besplatni termini za treninge kako bi ostvarili što uspješniju sportsku karijeru. Tako su mali tenisači dobili termine u Tenis centru Maksimir. No, sportski klubovi u koje su djeca učlanjena te besplatne termine koriste za svoje komercijalne programe poput škole tenisa ili pak, preprodaju termine po nižim cijenama od onih po kojima ih prodaje Ustanova za upravljanje športskim objektima, doznaje Zagreb.info.

Zarada preko dječjih reketa

Budući da se planira dodatno povećati broj besplatnih termina, prostor za manipulaciju i ‘laku zaradu‘ preko reketa djece dodatno se proširuje.

- Sredstva se troše nenamjenski, najveći dio na zbrinjavanje pojedinih trenera, djelatnika unutar Saveza, a bez kontrole njihovog rada, otkriva jedan razočarani roditelj čiji sin, unatoč vrhunskim rezultatima u tenisu na svjetskoj razini, od Saveza, kojem Grad uplaćuje novac kroz Program javnih potreba za djecu s ostvarenim vrhunskim rezultatima, ne dobiva nikakvu financijsku pomoć.

Pita se koja je svrha financiranja Saveza ako on ne pomaže igračima, već omogućuje predsjedniku Zagrebačkog teniskog saveza Francu Regini da se druži s prijateljima po klubovima.

>>> Krađa u tvrtki: Osim što pretrpe štetu, poduzetnici moraju platiti PDV za manjak

- ZTS a se sastoji od minimalno 80 posto vlasnika privatnih klubova koji su mašinerija koja interesno glasa za ovakvu situaciju, zaključuje uz napomenu kako se najsumnjivije radnje odvijaju upravo u privatnim teniskim klubovima.

Ako su iznesene tvrdnje roditelja djece uspješnih sportaša točne, članovi ZTS-a krše barem pet zakona - Zakon o udrugama, Zakon o sportu, Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, Zakon o porezu na dobit i Opći porezni zakon, navodi Zagreb.info na čije su se upite da prokomentiraju tvrdnje roditelja oglušili svi redom - stručna tajnica ZTS-a, ZTS i Gradski ured za sport.


Osnovni ciljevi Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba:

  • ulaganje u razvoj mlađih sportaša radi stvaranja široke kvalitativne osnove kao uvjeta daljnjega napretka, odnosno očuvanja dostignute razine kvalitete zagrebačkog sporta;
  • vrhunske sportske kvalitete koja potiče razvoj sporta i doprinosi ugledu Grada Zagreba;
  • poticanje uključivanja u sport što većeg broja građana, osobito djece i mladeži