Aktualno
StoryEditor

Problemi energetske obnove zgrada: Skupo naplaćen, a loše obavljen posao?

02. Svibanj 2019.

Iako je ministar Predrag Štromar na konferenciji ‘Uspjesi i izazovi energetske obnove zgrada u RH‘ naveo samo dobre primjere takve obnove, stručnjaci upozoravaju na velike manjkavosti energetske obnove mnogih zgrada, zbog čega bi se moglo pokazati da je to bačen novac.

Jedan je primjer skupo naplaćenog, a loše obavljenog posla obnova stambene zgrade u Žajinoj 35 u Zagrebu, na koji su ukazali suvlasnici Zdenko Pavić i Igor Krsni.

Na obnovi je radila građevinska tvrtka Tekton gradnja koja se poziva na projekt koji je izradio Arfi studio i koji je ovjerio projektant Branimir Filipčić. Prema dokumentu MUP-ove Inspekcije zaštite od požara iz kolovoza vidljivo je da u projektu ima pogrešaka. Tako se u dokumentu navodi da je zgrada u Žajinoj 35 viša od jedanaest metara i da, prema propisima, u nju kao izolacija mora biti ugrađena isključivo kamena vuna, a ne stiropor, zato što vatrogasci u slučaju požara ne mogu dosegnuti tu visinu i spašavati ljude te istodobno gasiti požar.

Također, zgrada je sagrađena 1938. i ima drvene podove na etažama koji mogu samo još više razbuktati požar.

– Stiropor nije dobar materijal jer je zapaljiv i može potaknuti požar. No to nije najgore jer ljudi se mogu spasiti dobrom organizacijom i osiguranim požarnim putem. Najveći je problem sa stiroporom otrovni dim koji malo dijete ubije za minutu, a odraslog čovjeka za šest minuta – kaže sudski vještak za zaštitu od požara Dražen Leš.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera. Možete i digitalno.

20. travanj 2024 08:44