02. travanj 2017.

Pročitajte ili preuzmite prvi cjeloviti vodič za crowdfunding na hrvatskom jeziku

Grupno financiranje odnosno crowdfunding sve se više koristi u Hrvatskoj za poduzetničke, umjetničke, humanitarne i aktivističke projekte.

Interes pojedinaca sve je veći i da bi olakšali pripremu pokretačima crowdfunding kampanja autor priručnika i bloga Crowdfunding.hr Hrvoje Hafner u suradnji sa udrugom SMART iz Rijeke izdali su priručnik ‘Vodič za crowdfunding‘. Na 40 stranica nalaze se detaljne upute za pokretače zajedno sa savjetima i iskustvima domaćih uspješnih pokretača crowdfunding kampanja.

>>>Poklon priručnik za poduzetnike: Javna nabava – kako dobiti posao od države prema novim pravilima

Podsjetimo, nedavno istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazuje da je do sada u Hrvatskoj na ovaj način prikupljeno preko 13 milijuna kuna za različite projekte.

- Veliki je interes poduzetnika i kreativaca za crowdfunding, na dnevnoj bazi dobivam mnogo upita za savjete. Smatram da će ovaj cjeloviti vodič pomoći pokretačima crowdfunding kampanja da vrlo brzo i lako pripreme svoju kampanju ali i izbjegnu neke od osnovnih grešaka koje vidimo kod neuspješnih kampanja, rekao je autor priručnika Hrvoje Hafner.

>>>Lako je imati ideju, no što je s novcem? Pročitajte ili preuzmite brošuru HAMAG-BICRO-a

Priručnik je nastao u suradnji sa udrugom SMART iz Rijeke koja je prepoznala sve veći interes organizacija civilnoga društva i šire javnosti za crowdfundingom kao alatom prikupljanja sredstava za oživotvorenje različitih ideja i provedbu projekta za opće dobro.

Izrada je provedena kroz aktivnost u okviru projekta ‘Filantropija – Oslonac održivih zajednica‘ kojeg financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge posvećen upravo toj temi.

- Ideja je bila da kroz spomenuti projekt radimo na promociji crowdfundinga, ali i prenošenju osnovnih znanja i vještina koje su potrebne u pokretanju i provedbi kampanja grupnog financiranja kroz tekstove, infografike, interaktivne radionice i mentorstvo, te kraću video prezentaciju i ovu publikaciju. Projekt se polako privodi kraju, mislimo da je super da iza njega ostaju materijali koji će poslužiti kao referentna točka za sve one koji će se u budućnosti odvažiti na pokretanje vlastitih kampanja. Posebno onih usmjerenih na postizanje neke općekorisne svrhe i rad za opće dobro, dodao je Igor Bajok iz udruge SMART.

Vodič možete preuzeti ovdje (.pdf).