Aktualno
StoryEditor

Prodaja osobnih i prijenosnih računala pala petu godinu zaredom

12. Siječanj 2017.

Prodaja osobnih i prijenosnih računala ponovo je pala u prošloj godini, nastavljajući silazni niz koji je započeo 2012. godine, pokazuju podaci dvije konzultatske kompanije.

Preliminarni podaci Gartnera pokazuju da je u prošloj godini isporučeno 269,7 milijuna računala, što predstavlja 6,2-postotni pad u odnosu na prethodnu godinu. International Data Corporation (IDC) objavila je pak da je broj isporučenih kompjutora u prošloj godini na godišnjoj razini pao za 5,7 posto, na 260 milijuna.

>>>Prodaja osobnih računala ponovo smanjena u trećem tromjesečju

"Stagnacija na tržištu (osobnih računala) nastavila se i u četvrtom tromjesečju 2016. godine jer su blagdanske prodaje bile općenito slabe slijedom temeljite promjene ponašanja pri kupnji PC-ja", kazala je glavna analitičarka Gartnera Mikako Kitagawa u priopćenju.

"Opće je tržište PC-ja statično jer napredak tehnologije nije dovoljan da pokrene stvarni rast na tržištu", dodala je.

Unatoč povećanoj prodaji inovativnih novih strojeva, poput hibridnih prijenosnih računala s odvojivim "tablet" ekranima, ta potražnja nije mogla nadoknaditi pad prodaje tradicionalnih modela, objašnjavaju u Gartneru.

Drugi čimbenik bilo je odlaganje zamjene starih osobnih ili laptop računala novima budući da ih se rijetko koristi. Umjesto toga, po Internetu se surfa putem pametnih telefona, tumači Kitagawa. Unatoč tržišnoj stagnaciji, ona potencijal za osobna računala vidi u poslovanju i igrama.

Stabilizacija prodaje

Analitičari IDC-a smatraju pak da nove brojke naznačuju stabilizaciju prodaje PC-ja, nakon popuštanja pritiska na tržištu koji su generirali pametni telefoni i tableti.

"Rezultati iz četvrtog tromjesečja povećali su naša očekivanja o stabilizaciji tržišta pa u određenoj mjeri i o njegovom oporavku", rekao je Loren Loverde iz IDC-a.

"Čini se da pad isporuka tradicionalnih osobnih računala iz proteklih pet godina konačno usporava jer se korisnici polako odlučuju na ažuriranje sustava", napominje Loverde.

Kinesko Lenovo i dalje zauzima vodeću poziciju na globalnom tržištu osobnih računala. Slijede američke tvrtke HP i Dell. Sve tri kompanije povećale su tržišne udjele u posljednjem kvartalu prošle godine, prema podacima Gartnera i IDC-a.

20. travanj 2024 05:45