Aktualno
StoryEditor

Prodajom imovine vezane uz žensko zdravlje Teva će namaknuti 1,38 milijardi dolara

18. Rujan 2017.

Izraelska farmaceutska kompanija Teva u ponedjeljak je objavila da je sklopila dva ugovora o prodaji preostale imovine u sklopu globalnog poslovanja povezanog sa ženskim zdravljem, čime će namaknuti 1,38 milijardi dolara.

Taj će iznos uz oko 1,1 milijardu dolara prihoda od nedavno najavljene prodaje američkog poslovanja sa sredstvima za kontracepciju Paragarda, odnosno ukupno 2,48 milijardi dolara upotrijebiti za bržu otplatu duga po kreditu, napominju u izraelskoj kompaniji, inače vlasnici hrvatske Plive.

Teva je sklopila konačni sporazum u sklopu kojeg će CVC Capital Partners Fund VI kupiti portfelj proizvoda iz globalnog poslovanja povezanog sa ženskim zdravljem za 703 milijuna dolara u gotovini.

>>> ‘Erozija cijena’: Teva prodaje imovinu radi namirenja duga

Portfelj čine proizvodi s područja kontracepcije, začeća, menopauze i osteoporoze, koji se stavljaju na tržište i prodaju izvan Sjedinjenih Država. Riječ je o proizvodima Ovaleap, Zoely, Seasonique, Colpothropine i Actonel plus drugi proizvodi, čijom su prodajom u 2016. ostvareni prihodi od ukupno 258 milijuna dolara.

Iz izraelske kompanije također izvješćuju da su sklopili konačni ugovor prema kojem će Foundation Consumer Healthcare za 675 milijuna dolara kupiti Plan B One-Step i Tevine vrijedne brendove hitne ili postkoitalne intervencije Take Action, Aftera i Next Choice One Dose. Od prodaje proizvoda iz toga portfelja u 2016. su ostvareni prihodi od 140 milijuna dolara.

Dovršetak transakcije ovisi o ispunjenju uobičajenih uvjeta, uključujući odobrenja agencija za tržišno natjecanje u SAD-u i Europskoj uniji, uz savjetovanje sa zaposlenicima.

Očekuje se da bi transakcije trebale biti zaključene do kraja ove godine, do kada bi u Tevi trebali nastaviti uobičajenim tijekom stavljati proizvode na tržište.

Izraelska farmaceutska kompanija sada nastoji ojačati strateški fokus na CNS i Respiratory, kao temeljna globalna terapijska područja u fokusu u sklopu Global Specialty Medicines.

03. svibanj 2024 08:40