Aktualno
StoryEditor

Produžen rok za iskazivanje indikativnog interesa za dokapitalizaciju Petrokemije

16. Lipanj 2017.

Rok dostave pisama namjere za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju Petrokemije produžen je do 30. lipnja, izvijestila je Petrokemija u petak.

Uprava Petrokemije je na temelju prethodne suglasnosti Nadzornog odbora donijela odluku o objavi izmjene roka za dostavu pisama namjere te se rok produžuje na 30. lipnja do 15 sati, navodi se u objavi kutinske tvrtke. Poziv objavljen 5. lipnja ostaje sadržajno nepromijenjen.

 

>>>Petrokemija: Kontinuitet svakogodišnje nove potrage za strateškim partnerom uspješno održan

Pismo namjere može se dostaviti osobno / fizički na adresi Aleja Vukovar 4, Kutina, ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. uz obaveznu dostavu i poštom na navedenu adresu.

Petrokemija je 5. lipnja objavila poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju, u sklopu procesa restrukturiranja i privatizacije, a rok za dostavu pisama namjere bio je 19. lipnja u 10 sati.

Poziv je sukladan odluci Vlade o osiguranju povrata kredita od 27. travnja ove godine, ugovorima o dugoročnim kreditima s HBOR-om i HPB-om, te ugovoru o kratkoročnom kreditiranju s Erste bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, kojom je između ostaloga utvrđena obveza Centra za restrukturiranje i prodaju o pokretanju postupka restrukturiranja i privatizacije Petrokemije.

Kompanija postupak restrukturiranja i privatizacije nastavlja temeljem strateških pretpostavki o modernizaciji proizvodnih postrojenja; osiguranju izvora financiranja stalnih obrtnih sredstava, aktivnijem nastupu i strateškom pozicioniranju na domaćem tržištu i regije te podizanju razine učinkovitosti održavanja, logističkih i ostalih uslužnih procesa, koji će osigurati pozitivan financijski rezultat, stabilnost i razvoj društva.

>>>Petrokemija objavila poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju

U pozivu se navodi da je iskazivanje interesa indikativno i da ne obvezuje na dokapitalizaciju. Odluku o uvjetima i načinu dokapitalizacije, Petrokemija će donijeti nakon što prikupi pisma namjere.

Kutinski se proizvođač umjetnih gnojiva u problemima našao početkom travnja, kada mu je Prvo plinarsko društvo (PPD) obustavilo isporuku plina zbog duga većeg od 300 milijuna kuna.

Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem iz PPD-a su odustali od obustave isporuke plina, koja je uzrokovala kratkotrajnu obustavu proizvodnje amonijaka, osnovne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva.

U međuvremenu, Petrokemija je u svibnju potpisala ugovore o kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) te Erste & Steiermarkische bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, namijenjenih osiguranju stabilnosti poslovanja tvrtke.

Potpisivanje ugovora o kreditima uslijedilo je nakon što je Vlada krajem travnja donijela odluku o osiguranju povrata kredita odnosno odlučila da će za kredit Petrokemiji u iznosu od 350 milijuna kuna jamčiti dionicama države u HT-u, Podravci, Croatia Airlinesu i Đuro Đaković grupi.

Vlada je odlučila za tu svrhu izuzeti od prodaje dio dionica koje država ima u HT-u (2.029.879 dionica), Podravci (626.833), Croatia Airlinesu (651.140) i Đuro Đaković grupi (3.079.233), odnosno odobreno je zasnivanje založnog prava HBOR-u na tim dionicama.

25. travanj 2024 11:39