Aktualno
StoryEditor

Prof. Ivo Bičanić: Zagreb ne može biti regija. Eurostat: E baš može!

30. Siječanj 2019.

Nema podmuklog plana za prijevaru Europske unije, odgovorio je Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku uglednom hrvatskom ekonomisti i sveučilišnom profesoru Ivi Bičaniću. Bičanić naime u najnovijem broju dvotjednika Globus proziva Vladu da je plan za regionalnu podjelu ustvari velika prevara. Podsjeća kako najmanja regija ne smije imati manje od 800.000 stanovnika, te da glavni grad ne može predstavljati regiju. A mi smo upravo to napravili. Prema prijedlogu koji mora biti poslan u Eurostat do 1. veljače Hrvatska će biti podijeljena u četiri NUTS2 (Nomenclature of territorial units and statistics) regije. Jadranska ostaje ista, dok se dosadašnja Kontinentalna Hrvatska dijeli na čak tri regije - Sjevernu Hrvatsku, Središnji i Istočnu Hrvatsku te Grad Zagreb. Za Bičanića je taj plan promašen i svodi se na to da ‘preveslamo bogati dio EU i iz njega isisamo što više novca‘.

Ne želeći ulaziti u polemiku sa uvaženim profesorom, Krištof ističe kako se prije bilo kakvog početka izrade novog prijedloga regionalne podjele države za mišljenje pitalo upravo Eurostat i da je ta krovna europska statistička institucija dala zeleno svjetlo za četiri regije od kojih je jedan Grad Zagreb.

- Eurostat zanima samo gdje je populacija, minimalni kriterij za jednu regiju je 800.000 stanovnika, a kako hrvatska metropola ima i više žitelja ona može biti regija za sebe. Premda po posljednjem popisu stanovnika Zagreb ima manje od 800.000 stanovnika, zbog migracija posljednjih nekoliko godina smo procijenili da ih danas ima i više. No, čak i da nema, uz dodatna obrazloženja Grad Zagreb bi mogao biti posebna regija i to uopće nije sporno - rekao je Krištof.

 

19. travanj 2024 13:43