Aktualno
StoryEditor

Proglašeni najbolji poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom

02. Svibanj 2018.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u srijedu je na dodjeli ponovno pokrenute nagrade "Poslodavac godine za osobe s invaliditetom” istaknuo važnost integracije osoba s invaliditetom na tržište rada, za što je u prošloj godini isplaćeno potpora u vrijednosti 77 milijuna kuna.

Nagrada je ponovno pokrenuta nakon četiri godine stanke, a Pavić je istaknuo da je u Hrvatskoj zaposleno više od 10.000 osoba s invaliditetom te da je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom lani isplatio za njihovo zapošljavanje potpore u visini iznad 77 milijuna kuna.

>>>Socijalnim dijalogom do boljih uvjeta rada: Pavić istaknuo da Vlada konzervativno planira proračun

Želimo maksimalno integrirati osobe s invaliditetom u društvo, naglasio je Pavić uz zahvalu poslodavcima koji u svojim radnim sredinama zapošljavaju takve osobe.

"Zadovoljstvo je vidjeti poslodavce koji se trude integrirati osobe s invaliditetom, a njihovo iskustvo pokazuje da te osobe nisu nimalo manje bitne i da mogu obavljati poslove u tvrtkama i ustanovama u kojima su zaposlene”, kazao je.

Naglasio je da od 5. svibnja na snagu stupaju izmjene Zakona o profesionalnom vještačenju kojima će se omogućiti da se značajna sredstva koja se prikupljanju iz kvote zapošljavanja usmjere u zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Ojačat ćemo centre za profesionalnu rehabilitaciju koji od 1. siječnja iduće godine prelaze u skrb države, dodao je Pavić ocijenivši kako Vlada u vezi integracije osoba s invaliditetom na tržište rada ide u dobrom smjeru, mada uvijek može bolje.

>>>28 milijuna kuna za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Ravnateljica Zavoda Damira Benc ističe da nagrada služi podizanju društvene svijesti kako bi se vidjelo da osobe s invaliditetom mogu uspješno biti integrirane u radnu sredinu, a poslodavci im mogu stvoriti humane uvjete rada, primjerene njihovim sposobnostima i mogućnostima.

Daljnji uzlet  sustava putem centara za profesionalnu rehabilitaciju

Također je istaknula važnost izmjena zakona jer će se time omogućiti daljnji uzlet sustava profesionalne rehabilitacije, posebice putem centara za profesionalnu rehabilitaciju, odnosno omogućiti dugoročno uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada.

Nagradu "Poslodavac godine za osobe s invaliditetom”, Zavod je nakon stanke ponovno pokrenuo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

>>>43,5 milijuna kuna poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Njome se, istaknuto je na dodjeli, želi istaknuti poslodavce s pozitivnim praksama i iskustvima u zapošljavanju osoba invaliditetom, radi utjecanja na podizanje svijesti i senzibiliziranje javnosti na zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Zavod je proveo selekciju poslodavaca te obišao 16 gradova i u 20 organizacija koje su ušle u uži izbor za nagradu u šest kategorija proveo intervjue s poslodavcima i zaposlenicima s invaliditetom.

Poslodavac godine u kategoriji "primjer dobre prakse" je Galeb iz Omiša, a u kategoriji "javni sektor" Makarski komunalac.

U kategoriji "mikro poduzetnik" nagradu je dobila tvrtka Punkt iz Pule, a u kategoriji "mali poduzetnik" Bijela harmonija iz Zagreba.

>>>Slonjšak: Osobe s invaliditetom obrazuje se za poslove koji su nepotrebni tržištu rada

Parkovi plus iz Rijeke nagrađeni su u kategoriji "srednji poduzetnik", a Drvna industrija Klana iz Klane u kategoriji "veliki poduzetnik".

Neki od nagrađenih, poput Drvne industrije iz Klane, zapošljavaju osobe s invaliditetom već više od 30 godina, a svi ističu iznimno zadovoljstvo njihovim radom.

24. travanj 2024 21:44