Aktualno
StoryEditor

Program ‘Biti coach‘: Smisao na dvije noge

13. Ožujak 2018.

Ciljevi, ciljevi i opet novi ciljevi. Biti uspješan znači ostvarivati ih, nadmašiti ih i već biti spreman ih za idući period i naravno opet premašiti ciljeve. Ostvarenje poslovnih ciljeva je poželjno i potrebno kao i ambicija biti uvijek bolji čak najbolji. ‘Sve je to OK‘, reći će coaching klijent koji ne vidi problem u tome nego uzdahne i kaže: "OK ali koji je smisao svega?".

Prihvatiti i čuti

Ovakve reakcije ne nikako očekujemo od onih koji se drugima čine kao uzor i oličenje uspjeha. Kako bi bilo da baš oni priznaju kako se pitaju "Imali sve ovo smisla?". U coachingu se trebaju osjećati sigurno kako bi ovo podijelili. Ono što coach pruža je prihvaćenje i slušanje. Možda će se netko zapitati: "Zar samo to?". Da, to samo je u biti jako puno tada: prihvatiti i čuti.

1. Prihvatiti: Znači prihvatiti kako je sve to sasvim u redu. To je suprotan stav onome što bi rekao netko u obitelji, timu, krugu prijatelja, koji bi možda pokušavao savjetovati i promijeniti mišljenje ili u najboljoj volji utješiti. Prihvatiti znači prigrliti sadašnje stanje kao polaznu točku promjene. Što prije prihvatimo ono što jeste to prije možemo govoriti o tome što želimo i trebamo. Stav bez suda kako bi nešto sada trebalo izgledati drugačije je ključan u ovom trenutku.

2. Slušati: Znači zaista sve slušati što je rečeno. Sve. Poznato je kako interpretiramo jako puno, kako nastojimo razumjeti. No nastojanje razumijevanje je proces uspoređivanje sa našim mišljenjima, normama, idejama. Slušanje je kako aktivnost tako i odraz namjere primanja i prihvaćanja. Sjetite se kada je vas netko zadnji put zaista slušao i nastavio slušati bez prekidanja. Netko je rekao jednom kako je dobar prijatelj onaj koji sluša sve vaše ludosti i pri tom kaže pričaj mi još. Ovakav stav čist od ironije ili osude, stava je čisto slušanje.

>>>Pažnja, pretplatnicima Lidera darujemo vrijedne coach stipendije

Oslanjajući se na ove ‘dvije noge‘: prihvaćanja i slušanja, proces ovog coachinga dobija konture novog smisla. Premda proces time nije završen ono najvažnije i najizazovnije je ispunjeno.

Traženje smisla je velika unutarnja avantura u koju se neki nikada ne upute. Svima koji u nju krenu nema jamstva uspjeha no u praksi uporno traženje uz podršku coacha uvijek je donijelo rezultate. Pitanje je bilo samo dana.

Pretplatite se na Lider, pošaljite motivacijsko pismo i osvojite stipendiju za edukaciju Biti coach!

20. travanj 2024 10:15