Aktualno
StoryEditor

Proizvođačke cijene porasle na godišnjoj razini za 2,9 posto

13. Lipanj 2018.

Proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj su u svibnju porasle za 2,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je 17. mjesec zaredom nastavljen njihov rast na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

>>>Proizvođačke cijene u travnju porasle 1,1 posto

Službena statistika pokazuje da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj, porasle za 0,9 posto.

Na mjesečnoj su razini cijene na domaćem tržištu za industriju bile više za 0,8 posto, a na inozemnom tržištu za 1 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 2,9 posto, a na inozemnom tržištu za 3,0 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u svibnju u odnosu na travanj ostale na istoj razini, dok su u odnosu na prošlogodišnji svibanj više za 0,2 posto.

>>>Cijena proizvodnje povrća pala za 16 posto

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u svibnju su prema mjesecu ranije najviše porasle cijene energije, za 4,1 posto. Na mjesečnoj su razini porasle i cijene kapitalnih proizvoda, za 0,3 posto, te intermedijarnih proizvoda, za 0,1 posto. Cijene, pak, trajnih proizvoda za široku potrošnju pale su za 0,3 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto.

Na godišnjoj razini, prema svibnju prošle godine, cijene energije u petom su mjesecu ove godine bile više za čak 12,4 posto. Cijene intermedijarnih proizvoda porasle su na godišnjoj razini za 1,4 posto i kapitalnih proizvoda za 1,0 posto.

Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju su istodobno pale za 0,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 posto.

>>>DZS: Zalihe industrijskih proizvoda veće za 10,9 posto, a energije smanjene za 27,1 posto

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene porasle u rudarstvu i vađenju, za 1,2 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,0 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,1 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji ostale na razini iz travnja.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle 7,5 posto, u prerađivačkoj industriji za 3,0 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,7 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene su ostale na razini iz svibnja prošle godine.

>>>DZS: Proizvođačke cijene u ožujku porasle 1,3 posto

„S obzirom na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta proizvođačkih cijena, koje mogu biti dobar indikator budućih inflatornih kretanja, u narednom razdoblju možemo očekivati nastavak pozitivnih pritisaka na rast potrošačkih cijena. Istovremeno, očekivani nastavak oporavka domaće, ali i inozemne potražnje stvarat će pritiske na rast proizvođačkih cijena industrije“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

02. svibanj 2024 02:15