Aktualno
StoryEditor

Proizvođačke cijene porasle peti mjesec zaredom na godišnjoj razini

12. Lipanj 2017.

Cijene proizvoda hrvatske industrije u svibnju su porasle 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pa je nastavljen njihov rast na godišnjoj razini peti mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj, bile niže za 0,9 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u svibnju u odnosu na travanj niže za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,1 posto.

Proizvođačke cijene na domaćem tržištu na mjesečnoj su razini bile u svibnju niže za 0,6 posto, a na inozemnim tržištima za 1,2 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 2,3 posto, a na inozemnom tržištu za 1,3 posto.

Pad cijena u sektoru energije od 3,3 posto

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, na mjesečnoj su razini u svibnju porasle cijene u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,3 posto, dok su pale u sektoru energije za 3,3 posto, u netrajnim proizvodima za široku potrošnju 0,2 posto, i u kapitalnim proizvodima za 0,1 posto. Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda na mjesečnoj su razini stagnirale.

Na godišnjoj razini, cijene energije u petom su mjesecu ove godine bile više za 6,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto. Trajni proizvodi za široku potrošnju pojeftinili su 1,9 posto, intermedijarni proizvodi 0,8, a kapitalni proizvodi 0,4 posto.

>>>Pad proizvođačkih cijena u Hrvatskoj najoštriji u EU

Po djelatnostima, na mjesečnoj su razini u svibnju cijene proizvoda porasle u rudarstvu i vađenju za 2,8 posto, a pale su u prerađivačkoj industriji za 1,1 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto, dok su u u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini kao i u travnju.

Na godišnjoj su razini, pak, proizvođačke cijene porasle u rudarstvu i vađenju za 3,4 posto i prerađivačkoj industriji za 2,2 posto, a pale su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,6 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene su ostale nepromijenjene.

01. svibanj 2024 19:25