Aktualno
StoryEditor

Proizvođačke cijene u srpnju porasle 4 posto, najviše od 2012.

09. Kolovoz 2018.

Godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena u srpnju je iznosila 4,0% što je najviša stopa rasta od kraja 2012., pokazuju posljednji podaci DZS-a.  Pri tome je podrška rastu cijena došla s domaćeg i s nedomaćeg tržišta. Naime, proizvođačke cijene industrije na nedomaćem tržištu, uz mjesečni rast cijena za 0,2%, zabilježile su godišnji rast od 4,0%. Istovremeno, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda koji su proizvedeni i prodani na domaćem tržištu su u odnosu na lipanj zabilježile rast od 0,7% dok su na godišnjoj razini ubrzale s pozitivnim godišnjim stopama rasta također za 4%.

>>>Proizvođačke cijene u travnju porasle 1,1 posto

Kontinuirani rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu traje od početka prošle godine. Isključimo li iz cijena industrije na domaćem tržištu cijene energije zabilježile su značajno blaži rast na mjesečnoj i na godišnjoj razini (0,3% odnosno 0,1%). Kako su cijene energije značajan pokretač rasta cijena industrije potvrđuje i raspodjela prema GIG-u. Naime, od prosinca 2016. cijene energije bilježe solidne pozitivne godišnje stope rasta - u srpnju su ubrzale s rastom s 11,1% na 12,6%, što je najviša stopa rasta od siječnja 2013., kako pišu analitičari RBA.

Pozitivan doprinos došao je i od viših cijena Intermedijarnih proizvoda (1,9%) te Kapitalnih proizvoda (0,5%) dok su cijene Trajnih i Netrajnih proizvoda za široku potrošnju nastavile bilježiti negativne godišnje stope rasta (-0,5% odnosno -1,1%). Promatrano prema NKD-u sve glavne grupacije djelatnosti bilježe rast cijena na godišnjoj razini. Tako je u kategoriji Rudarstva i vađenja u posljednjih godinu dana zabilježen kontinuirani rast cijena koji je u srpnju iznosio 22,5%, Prerađivačkoj industriji 3,5% te Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija 0,7%.

Nastavak godišnjeg rasta cijena Rudarstva i vađenja podržano je prvenstveno višim cijenama u djelatnostima Vađenja sirove nafte i prirodnog plina (31,9%) koje i drugi mjesec za redom ponovo bilježe dvoznamenkaste vrijednosti. Isto tako, unutar Prerađivačke industrije i treći je mjesec za redom zabilježen snažan dvoznamenkasti rast cijena u djelatnostima Proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda koje su u srpnju bile više za 37,5% godišnje (u svibnju i lipnju 31,9% odnosno 39%) što je ujedno i najviša stopa rasta od travnja prošle godine.

>>>DZS: Proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle za 1,7 posto

Cijene su nastavile rasti kod proizvodnje papira i proizvoda od papira (2,1%) i gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme (2,9%). Suprotno tome, peti odnosno sedmi mjesec za redom, zabilježen je pad cijena proizvodnje prehrambenih proizvoda i pića (-0,4% odnosno -1,9%). S obzirom na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta proizvođačkih cijena (koje mogu biti dobar indikator budućih inflatornih kretanja) u narednom razdoblju možemo očekivati nastavak pozitivnih pritisaka na rast potrošačkih cijena (objava podataka za srpanj na rasporedu DZS-a je u petak 17.08.). Istovremeno, očekivani nastavak oporavka domaće (ali i inozemne) potražnje će stvarati pritiske na rast proizvođačkih cijena industrije, zaključuju RBA-ovi analitičari.

26. travanj 2024 14:13