19. listopad 2018.

Proizvodna poduzeća: Ukidanje samostalne Ex Agencije ugrožava naš opstanak

Provede li se prijedlog Vlade Republike Hrvatske da se u paketu za smanjenje broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima ukine i samostalna Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom (Ex Agencija) te se pripoji Ministarstvu unutarnjih poslova, izravno će se ugroziti poslovanje i sam opstanak na tržištu najmanje 23 proizvođačke tvrtke u Hrvatskoj. Riječ je o tvrtkama koje proizvodima daju veliku dodanu vrijednost i spadaju u visokotehnološki segment gospodarstva, smatra Zajednica industrije posebne namjene (ZIPN).

"Pripajanjem Ministarstvu unutarnjih poslova Ex Agencija će izgubiti mogućnost davanja certifikata, što će našim tvrtkama prouzročiti enormno povećanje troškova poslovanja, a nekima od nas zasigurno ga i potpuno onemogućiti."

>>> Vlada ukida 54 agencija, zavoda, instituta..

Ex Agencija je akreditirana sukladno europskim normama te na temelju tih akreditacija prijavljena Europskoj komisiji za provođenje ocjene sukladnosti, ispitivanja i certifikacije,  u tehnički vrlo zahtjevnom području protueksplozijske zaštite, pirotehničkih sredstava i gospodarskih eksploziva, ima odgovarajuće stručno osoblje i specijalizirani laboratorij i kao takva upisana je u europsku bazu prijavljenih (certifikacijskih) tijela (NANDO  baza).

Poslovi koje obavlja Ex Agencija usko su povezani s poslovanjem hrvatskih poduzeća: postojanje specijaliziranoga laboratorija znači niz prednosti za domaće proizvođače, koji u velikom dijelu takve proizvode izvoze. Rokovi za certificiranje proizvoda, dostupnost tehničkih informacija o samom ispitivanju, nepostojanje jezičnih barijera, poslovna pouzdanost, fleksibilnost,  kao i cijena usluga, sve zajedno predstavlja veliku prednost u ostvarivanju konkurentnosti hrvatskih poduzeća.

Pripajanjem Ministarstvu unutarnjih poslova Ex Agencija bi izgubila neovisnost, koju zahtijevaju pravila Europske unije glede poslovanja na tržištu, i ne bi više mogla zadržati akreditaciju za ocjene sukladnosti koje obavlja. Akreditiranje nekog novog tijela, a nakon toga i njegovo prijavljivanje u NANDO bazu,  dugotrajan je i složen postupak i u to bi vrijeme naša poduzeća morala tražiti certifikate od stranih tvrtki izvan Hrvatske, po cijeni koja je i nekoliko puta viša, što bi izravno utjecalo na našu konkurentnost, žali se 23 proizvođača među kojima su Data Link, Mirnovec, Aurel, ARP Lučko i Tehnoplast.

"Naše su tvrtke dobile obavijest Ex Agencije da se svi poslovi moraju dovršiti do kraja 2018. godine te da Ex Agencija ne može preuzimati poslove koji će se dovršavati u 2019. Ovime se našim tvrtkama stvaraju velike poteškoće, kako zbog višestruko skupljeg postupka certificiranja, tako i zbog sporosti njihova dobivanja i neravnopravnog tretmana naših tvrtki u inozemstvu, pišu iz ZIPN-a."

>>>Vatrogasci u Banskim dvorima: Plenković je peti premijer bez strategije

Upozoravaju kako će planirana mjera posebno pogoditi mala i srednja poduzeća, jer će previsoki troškovi angažiranja inozemnih certifikacijskih kuća pojedinim tvrtkama onemogućiti rad i u konačnici i postojanje.  Prelaskom u inozemne kuće ugroženi proizvođači bili bi novi klijenti, koji bi, kako ističu, morali „stati na kraj reda“  i čekati da se obave ispitivanja i provede certifikacija nakon zahtjeva njihovih klijenata.

Naši pokušaji  da kroz institucije sustava utječemo na cijeli ovaj postupak i zaštitimo interese naših poduzeća i zaposlenika završili su bez ikakva rezultata. Zato smo odlučili izići u javnost, pojašnjavaju.

"Podržavamo smanjenje broja agencija i racionalizaciju aparata koji otežava i poskupljuje poslovanje privrede. No takvi potezi ne smiju biti paušalni i nepromišljeni, bez sagledavanja konzekvencija i naposljetku bez ikakvoga konzultiranja proizvodnih poduzeća koja su njima pogođena. Ako nam država već ne olakšava poslovanje, onako kako to čine zemlje u kojima posluju tvrtke s kojima se nosimo na međunarodnom tržištu, očekujemo da nam ne stvara dodatne zapreke, poskupljuje i komplicira rad i ugrožava opstanak stotina radnih mjesta."

Očekuju da će nakon razlaganja problema u javnosti, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Vlada preispitati svoj Zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, barem što se tiče samostalne Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom jer ‘ova Agencija ne troši proračunska sredstva već stvara višak prihoda iz poslovanja i vraća ga u proračun, čime funkcionira kao samostalan ekonomski subjekt, pa nema ni toga razloga za ukidanje njezina postojanja u sadašnjem organizacijskom obliku‘.