Aktualno
StoryEditor

Projekt Excover ujedinio Ličane: Kustić izabran, Milinović spašen, proračun odblokiran

11. Travanj 2019.

Za razliku od prvog pokušaja konstituiranja Županijske skupštine Ličko-senjske županije, koji je prekinut u najnapetijem momentu pred samo glasanje, ali ne zbog promidžbenih poruka, već zbog odluke Marijana Kustića, predsjednika radnog predsjedništva sjednice i jedinog kandidata za predsjednika, na današnjem nastavku sve je proteklo u znaku, kako je Kustić kazao, „festivala demokracije“.

Iako je on taj izraz upotrijebio za tajno glasanje za njegov izbor, u međuvremenu je Kustić (HDZ) održao dodatne konzultacije sa svim političkim opcijama koje su osvojile vijećničke mandate na nedavnim izvanrednim izborima, a nakon svega čini se da je iz gubitničkog statusa kao nositelja svoje „nezavisne liste“ sastavljene od odmetnika iz HDZ-a župan Darko Milinović itekako profitirao kako bi osigurao svoj status župana. Tim je dogovorima postignuto da je, nakon tek tehničkog apela Ante Dabe da se, u ime zdravog razuma i smirenja strasti glasa javno, Kustić izabran jednoglasno za predsjednika Županijske skupštine.

Time je, kazao je Dabo, a to kasnije ponovio i Milinović, odblokirana Ličko-senjska županija i projekti koji su stajali u vrijeme nepostojanja Skupštine.

Odmah nakon izbora i tih riječi, uslijedio je zapravo dramatičan trenutak, kad je direktorica Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA-e Martina Šuper u 18.20 sati objasnila da najkasnije do 19 sati mora poslati u Italiju od Županijske skupštine odobren i potpisan ugovor o provedbi projekta Excover iz fonda Interreg s Italijom, a u kojem je LIRA nositelj.

Riječ je o ukupno 18,6 milijuna kuna vrijednom projektu, od čega je LIRA-i odobreno 2 milijuna kuna, a koji je već zapravo započeo, i trajat će do kraja lipnja 2021. godine. Cilj projekta, kazala je Šuper, razvoj ruralnog turizma, s naglaskom afirmacije i promocije malih gradova koji imaju nekih vrijednih kulturnih i prirodnih vrijednosti, tradicija i potencijala, ali su nepoznati na itinerarima glavnih turističkih tokova i destinacija. Jedan od svjetlih primjera koji su se probili, su Gospić i Smiljan s Memorijalnim centrom „Nikola Tesla“, a istraživanjima i valorizacijom tih lokalnih vrijednosti, u kojima će sudjelovati i sveučilišta u Udinama, Bologni i Zadru, trebali bi se ustanoviti potencijali i njihovo aktiviranje, pogotovu u cjelogodišnjem turizmu, kazala je Martina Šuper.

Čim je Martina Šuper odjurila poslati svježe potpisan dokument, na scenu je stupio Darko Milinović koji je, nedvojbeno, tijekom protekla dva dana uspješno spasio svoju župansku fotelju, odnosno barem otklonio opasnost da mu upravo ustanovljena Skupština ne prihvati Proračun koji je on dužan predložiti. To bi značilo raspuštanje ove tek izabrane Skupštine, te raspisivanje novih izbora, ali ovaj puta ne samo za vijećnike Skupštine, nego i za župana.

A pošto je i ovaj projekt Excover već uključen u Proračun, Milinović je kazao da je sad Županija odblokirana, te da za nekoliko dana očekuje isto tako jednoglasnu podršku njegovom prijedlogu Proračuna, kao što su danas i njegovi vijećnici podržali izbor Marijana Kustića za predsjednika Županijske skupštine. I dok se jedni pitaju što im je onda sve to s izborima trebalo, drugi kažu da je prilagodljivost novim odnosima vrlina.

14. travanj 2024 14:26