Korona i biznis
04. veljača 2018.

Projekt ‘Hrvatska stvara‘: Ambiciozni pothvat poticanja mladih na tehnološke inovacije

Na zagrebačkom FER-u predstavljen je projekt ‘Hrvatska stvara‘ iza kojega stoje tvrtka Stemi i udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba. Cilj je u svakoj županiji pokrenuti Code Clubove, centre u kojima će mladi u slobodno vrijeme besplatno učiti i stvarati.

Potkraj prošloga tjedna na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu predstavljen je projekt ‘Hrvatska stvara‘. Vizija projekta iza kojega stoje tvrtka Stemi i udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba jest probuditi i njegovati stvaralački duh kod djece i mladih u Hrvatskoj. Osnovni je cilj organizatora u svakoj hrvatskoj županiji pokrenuti Code Clubove, centre u kojima će se osnovnoškolci u slobodno vrijeme moći nalaziti te besplatno učiti i stvarati nove tehnologije.

Novoosnovanim Code Clubovima u vlasništvu će ostati kompleti Stemija, robota heksapoda, za praktičnu primjenu stečenoga znanja

>>>Agronomski fakultet pomaže bjelovarskim svinjogojcima

Dobre su priče moguće

Tako će se pri posjetu svakoj županiji održati informativno, ali i motivacijsko predavanje o tome kako razviti tehnološku tvrtku i kako od ideje doći do proizvoda. Nakon toga održat će se početna radionica, a klubovima će u vlasništvu ostati kompleti Stemija, robota heksapoda, za praktičnu primjenu stečenog znanja. Hrvatskim školarcima pružit će se jedinstvena prilika za besplatno razvijanje vještina, i to na jednak način i u jednakim uvjetima koje imaju školarci u razvijenim zemljama. U tom planu pomoći će Hrvatska zajednica tehničke kulture čiji će centri diljem države poslužiti kao lokacije za osnivanje novih klubova.

>>>HLK donirao 100 tisuća kuna Medicinskom fakultetu, pomoć za gradnju Akademskog centra za simulaciju

– Premda je projekt usmjeren na prirodoslovna i tehnička područja, prije svega služi kao baza za daljnji razvoj pojedinaca i njihovih interesa. Želimo mlade motivirati da postanu aktivni sudionici u društvu koji razmišljaju, istražuju i razvijaju nove ideje. Takvi aktivni sudionici pridonose razvoju gospodarstva i otvaraju nove mogućnosti koje će zadržati mlade u Hrvatskoj. Želimo školarcima pokazati da i tu ima mjesta za lijepe i inovativne priče te ih poduprijeti u njihovu kreiranju, poručio je Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi.

Što sve mladi mogu

Posjetitelji premijernog predstavljanja projekta mogli su upoznati izložene teh nološke izume mladih hrvatskih stvaratelja – od podmornice za istraživanje podmorja preko 3D pisača do robota, igraćih konzola i električnih bicikala.

>>>Uspostavljena suradnja Sveučilišta u Rijeci i tvrtke Rimac Automobili

Najveću je pozornost izazvao bolid kodnog naziva FSB-RT05 -Strix koji su kreirali studenti i studentice Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Posjetitelji su imali priliku i iz prve ruke saznati zanimljive priče o razvoju tehnoloških tvrtki. Kako se to radi u tvrtki Rimac Automobili, otkrio je Ivan Karezić, a Mario Pintar izložio je genezu nastanka hrvatskoga pametnog telefona NOA u tvrtki Hangar 18. Kako pak funkcionira RnD u hardverskim projektima, objasnili su predstavnici tvrtki Bytelab i Reaktor.

Potporu projektu dali su i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić te Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjenoga Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj. Valja naglasiti da se projekt izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga.