Aktualno
StoryEditor

Pronađene dvije masovne grobnice u dvorištu Učiteljskog fakulteta

01. Kolovoz 2018.

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je u srijedu kako su iskapanjem zelenih površina ispred Učiteljskog fakulteta pronašli tri grobne jame s posmrtnim ostacima barem 25 osoba.

Savska cesta 77 u Zagrebu ‘zloglasno‘ je mjesto po pričama koje su se godinama prenosile usmenom predajom, a ekshumacijom prvih žrtava konačno se potvrdila i njihova istinitost.

Svjedočanstva da je iskopana velika pravokutna rupa, da su se čuli jauci i pucnjevi te činjenica da su godinama stanovnici Vrbika slušali priče svojih starijih ukućana kako je na toj lokaciji u svibnju 1945. godine pogubljeno oko 300 zarobljenih njemačkih i hrvatskih vojnika, tek su ove godine uzeti u obzir nakon e-maila koji je privatna osoba u veljači uputila Ministarstvu branitelja. Nakon prikupljanja dodatne dokumentacije po raznim institucijama, krajem ožujka cadaver psi su markirali pet lokacija, a potom je krajem travnja na teren izašao i georadar. Istraga je kulminirala kada je sredinom srpnja na teren izašao bager i brojna ekipa.

>>> Traži se masovna grobnica u dvorištu Učiteljskog fakulteta

Iako se činilo kako se rupe otvaraju i ponovno zakopavaju bez većih otkrića, Ministarstvo je u srijedu izvijestilo kako su nakon pregledanih 2800 četvornih metara terena ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice. Prije ponovnog pokopa, posmrtni ostaci stručno će se obraditi na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Budući da su ekipe pri iskopavanju, koje je koordinirala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, kroz razgovor s građanima koji su nudili svoju pomoć te informacije s kojima raspolažu o događajima iz tog vremena, prikupile vrijedna saznanja, Ministarstvo najavljuje nastavak istraživanja na tom području.

Nagađanja govore da je život u dvorištu današnjeg Učiteljskog fakulteta i podružnice osnovne škole Davorina Trstenjaka izgubilo 300 osoba, među kojima je bilo i mnogo ranjenika smještenih u tadašnjoj Gimnaziji sestara milosrdnica, gdje je tijekom Drugog svjetskog rata bila privremena njemačka vojna bolnica, kao i zatvorenici dovedeni iz ozloglašenog zatvora koji se nalazio u Savskoj 60.

Za pretpostaviti je  da će se u sljedećoj fazi istrage pronaći još posmrtnih ostataka.

25. travanj 2024 16:05