Aktualno
StoryEditor

Propao Apel za obranu dostojanstva akademskoga života na Filozofskom

13. Travanj 2017.

Inicijativni krug za obranu dostojanstva akademskoga života na Filozofskom fakultetu (FF) Sveučilišta u Zagrebu izvijestio je u četvrtak kako, nažalost, nisu uspjeli u neposrednoj namjeri Apela za obranu dostojanstva akademskoga života na FF-u, odnosno potaknuti Vijeće FF-a da preispita svoju odluku da se akademiku Mislavu Ježiću ne produži ugovor o radnom odnosu nakon navršene 65. godine života.

Apel je potpisalo 637 sveučilišnih nastavnika, akademika, bivših studenata, priznatih hrvatskih umjetnika i drugih, a potporu je dao i dio nastavnika FF-a koji su zatražili da njihova ime ne budu javno iskazana jer se, kako je navedeno, "boje represalija većine u Fakultetskom vijeću, tj. takozvane Inicijative za Filozofski".

U priopćenju upućenom javnosti Inicijativni krug ponovio je svoje stajalište kako je odluka Vijeća FF-a da se akademiku Mislavu Ježiću ne produži ugovor o nastavku radnog odnosa nakon navršenih 65 godina "potpuno neopravdana i neutemeljena i štetna po Fakultet i akademsku zajednicu".

Podsjetili su kako je neposredni cilj njihova apela bio potaknuti Vijeće FF-a da preispita i ponovno odlučuje o spomenutoj odluci koji su donijeli, istaknuto je, "unatoč svim ispunjenim uvjetima i objektivnoj potrebi da akademik Mislav Ježić nastavi raditi na zagrebačkome Filozofskom fakultetu".

Istaknuli su kako su istodobno "htjeli upozoriti na praksu neargumentiranoga i nasilnoga nametanja odluka koje su obojene strančarski i interesno (u vrlo prizemnome  smislu) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a koje su u zadnje vrijeme tamo postale redovita praksa".

Žalosti što su studentski predstavnici onemogućili kolegice da na Vijeću iznesu potporu profesoru Ježiću

Inicijativni krug ocijenio je kako, "nažalost nisu uspjeli u svojoj neposrednoj namjeri jer je Fakultetsko vijeće velikom većinom glasova odlučilo da neće ponoviti raspravu ni glasovanje o akademiku Ježiću premda je to bila službeno urudžbirana i propisno predložena točka dnevnog reda redovite sjednice Fakultetskoga vijeća na traženje njegova matičnog Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije".

"Moramo sa žalošću reći da je rasprava koja se pritom povela uglavnom bila  ispod prihvatljive razine u smislu argumenata, verbalizacije, tona i svih  ostalih aspekata komunikacije, uz vulgarne komentare i protivno osnovnim načelima ophođenja u akademskoj zajednici i u uljuđenom društvu", priopćeno je.

Istaknuto je kako je "posebno žalosno bilo gledati kako predstavnici studenata u Fakultetskom vijeću onemogućuju studentice Odsjeka za indologiju da iznesu potporu svome profesoru".

Sve to pokazuje, zaključio je Inicijativni krug, da je pokretanje potpisivanja Apela, nažalost, bilo opravdano. Apel je potpisalo 637 sveučilišnih nastavnika, akademika, bivših studenata, priznatih hrvatskih umjetnika i drugih, a potporu je dao i dio nastavnika FF-a koji su zatražili da njihova ime ne budu javno iskazana jer se, kako je navedeno, "boje represalija većine u Fakultetskom vijeću, tj. takozvane Inicijative za Filozofski".

19. travanj 2024 03:19