Korona i biznis
15. listopad 2018.

Propao Sears: Amazon presudio još jednom divu američke maloprodaje

Višegodišnja polagana agonija nekadašnjeg maloprodajnog diva završena je službenim proglašenjem bankrota. Lanac robnih kuća Sears je u ponedjeljak zatražio zaštićeni bankrot nakon što je posljednji pokušaj predsjednika i šefa kompanije Eddieja Lamperta da pridobije potporu investitora potrebnu za servisiranje rate duga od 134 milijuna dolara definitivno propao. To još ne mora značiti i konačno zatvaranje vrata 125 godina stare kompanije koja je nekoć dominirala američkim maloprodajnim tržištem i simbolizirala poslijeratnu eru konzumerizma, ali takav se rasplet čini vrlo mogućim.

‘Zaštićeni bankrot omogućit će holdingu fleksibilnost za jačanje svoje bilance, što će otvoriti prostor za ubrzavanje strateške transformacije, prilagodbu veličine operativnog modela i povratak u profitabilnost‘, bio je optimističan Lampert, koji će nakon 14 godina napustiti mjesto šefa kompanije. Analitičari su, s druge strane, skeptični prema budućnosti. Sears je od početka stoljeća nakupio preko deset milijardi dolara duga (točnije 11,3 milijarde duga uz imovinu vrijednu tek nepunih sedam milijardi) pokušavajući se prilagoditi drastično izmijenjenim uvjetima poslovanja, no svi pokušaji su dosad neslavno propali zbog čega će biti zatvorene 142 trgovine i započete hitne rasprodaje robe.

>>>Nastavlja se masovno zatvaranje trgovina u SAD-u

Lampert je dosada povukao niz poteza u nastojanju da preokrene poslovanje. Zatvorene su stotine trgovina, srezani godišnji troškovi za više od milijardu dolara i prodane poslovne jedinice poput Lands‘ Enda, Pored toga, Sears u Kanadi je već poslan u bankrot prošle godine, a otpušteno je oko 12 tisuća ljudi. Prema nekim nagađanjima, ujedno i najveći vjerovnik Lampert (u rujnu je držao oko 2,5 milijarde dolara Searsovog duga) pokušat će iz olupine izvući i spasiti ono što se može, preuzimanjem najperspektivnijih dijelova propale kompanije, a trgovine će do daljnjeg ostati otvorene zahvaljujući injekciji od 600 milijuna dolara novih zajmova.

Iako mnogi tvrde da je Amazon u velikoj mjeri pridonio krahu ovog lanca (poslovično mu se već pripisuju smrti Bordersa, Circuit Cityja, Tower Recordsa, Musiclanda i drugih, premda se tek čeka umiranje niza lanaca trgovina ugroženih Amazonom), problemi traju već desetljećima. Još 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća Sears je počeo kaskati za okretnijim i jeftinijim konkurentima kao što su Walmart i Costco, tako da je internetski div samo bio posljednji čavao u lijes.