Aktualno
StoryEditor

Propast Konstruktora: Otvoren stečaj Uvale Žnjan s gotovo 92 milijuna kuna duga

18. Listopad 2018.

Trgovački sud u Splitu donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Uvalom Žnjan d.o.o., tvrtkom koju je osnovao nekadašnji splitski graditeljski div Konstruktor-inženjering koji je od prošle godine u stečaju te je za 18. siječnja iduće godine zakazao ročište na kojem bi se trebale ispitati tražbine vjerovnika te tvrtke s gotovo 92 milijuna kuna nepodmirenih obaveza.

Sudskim rješenjem pozvani su vjerovnici Uvale Žnjan da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine i navedu temelje na kojima polažu svoja izlučna i razlučna prava te je određen i upis zabilježbi o otvaranju stečaja nad nekretninama te tvrtke upisanima u zemljišne knjige.

>>>‘Zbog Spaladium arene Konstruktor je bačen na koljena’

Sudska odluka uslijedila je nakon što je još u studenome 2015. Financijska agencija (Fina) podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka navodeći kako Uvala Žnjan ima nepodmirene obveze u neprekinutom razdoblju od 120 dana i ukupnom iznosu od 72,5 milijuna kuna te da taj dužnik, prema dostupnim podacima, nema zaposlenika.

Nakon toga i objavljenog sudskog oglasa u kojem se pozivaju vjerovnici da predlože otvaranje stečaja te tvrtke, javila se Zagrebačka banka koja je u lipnju 2016. iskazala tražbinu od 72,6 milijuna kuna na temelju danog kredita te je prošle godine bio obustavljen skraćeni stečajni postupak da bi, zaključno, u lipnju ove godine bio pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom zbog prezaduženosti, odnosno nesposobnosti za plaćanje.

>>>Na Trgovačkom sudu u Splitu prihvaćena predstečajna nagodba za Konstruktor

Nakon provedenog prethodnog postupka, sud je na temelju ovotjedne potvrde Fine utvrdio da Uvala Žnjan sada ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 2320 dana i u ukupnom iznosu od 91,93 milijun kuna.

Uvala Žnjan je tvrtka osnovana 2006., temeljni kapital joj iznosi samo 20.000 kuna, a kao glavni predmeti poslovanja istaknuti su građenje, projektiranje objekata i nadzor nad gradnjom. Osnivač te tvrtke je Konstruktor-inženjering, a kao zastupnik, član uprave i direktor u sudskom registru naveden je Nikša Ivanović, predsjednik uprave Bačvice plaža, koncesionara tog popularnog splitskog kupališta.

24. travanj 2024 15:21