09. kolovoz 2018.

Prosjačenje na ulicama New Delhija više nije zabranjeno

Prosjačenje u glavnom gradu Indije više nije krivično djelo, odlučio je sud u New Delhiju nakon rušenja starog zakona, što je velika pobjeda za aktiviste koji su se dugo protivili zakonu koji je bio korišten za uznemiravanje i prijetnje beskućnicima i siromašnima.

U presudi u srijedu, visoki sud u New Delhiju proglasio je nekoliko stavki zakona neustvnima.

>>>U Venezueli masovno mršavljenje zbog gladi, građani u prosjeku izgubili 11 kilograma

- Ljudi prosjače na ulici ne zato što žele, nego zato što moraju. Prosjačenje je njihova zadnja slamka spasa, rekao je glavni sudac Gita Mittal u presudi na 23 stranice.

‘Kuće za prosjake‘

- Prosjačenje kao kriminal je krivi pristup u rješavanju temeljnih uzroka problema (i) krši temeljna prava jedne od najugroženijih skupina ljudi, stoji u presudi.

Indija nema državni zakon o prosjačenju i bijedi. Oko 20 država je prisvojilo bombajski zakon o sprečavanju prosjačenja iz 1959. koji predviđa kaznu od 3 do 10 godina zatvora u takozvanim kućama za prosjake.

>>>Seattle zbog Amazona ima skuplje stanarine i više beskućnika

Aktivisti su dugo naglašavali da je zakona vrlo širok i dozvoljava policiji da zadrži ili uhiti bilo koga tko je siromašan ili beskućnik, uključujući nomadske zajednice, ulične zabavljače i radnike migrante.

Stvarne brojke beskućnika nisu poznate

Delhi im 46,724 beskućnika, najviše u Indiji, prema popisu stanovništva iz 2011. Aktivisti kažu da su stvarne brojke i do tri puta više.

Budući da nema odgovarajućeg smještaja za beskućnike, tisuće njih prisiljene su spavati pod nadvožnjacima i na pločnicima, izlažući se opasnosti od policijskog uznemiravanja.

>>>CEBR: Indija će 2018. godine prestići Francusku i postati peto gospodarstvo svijeta

Sud je u odluci naveo da su prosjaci dokaz kako država ne uspijeva pružiti ni najosnovnije usluge svojim građanima.

- Država jednostavno ne smije podbaciti u ispunjavanju svoje dužnosti da građanima omogući pristojan i još k tome uhićivati, pritvarati i zatvarati ljude koji prosjače radi pukog preživljavanja, stoji u presudi.

Aktivisti kažu kako krijumčari drogiraju, tuku i tjeraju na prosječanje desetke tisuća djece kojima na kraju uzmu novac.