Aktualno
StoryEditor

Protupedofilske mjere: YouTube obrisao 150.000 video-snimki djece

01. Prosinac 2017.

Internetska stranica YouTube u petak je izvijestila da je "pobrisala" više od 150.000 video-snimki djece uz koje su objavljeni neprimjereni komentari, među kojima brojni pedofilskog sadržaja.

Upravo zbog takvih komentara brojne su poznate tvrtke koje se reklamiraju na YouTubeu odlučile povući svoje promidžbene poruke s tog sajta. Među njima je i internetska tvrtka HP.

>>>YouTube cenzurira sadržaje povezane s ekstremistima i terorističkim skupinama

Da bi se umirile tvrtke čije reklame YouTubeu nose značajan prihod, taj je sajt odlučio ukinuti na desetke stotina naloga, obrisati više od 150.000 snimki i blokirati komentare na 625.000 video-snimki.

Istodobno je zabranjeno objavljivanje reklama uz "više od dva milijuna video-snimki i 50.000 kanala koji su povezivani s obiteljskim sadržajima, no to nije bio slučaj", pišu francuski mediji.

Sve je počelo kad je britanski Times prošli petak izvijestio da se oglasni spotovi velikih tvrtki poput Adidasa, Amazona i Marsa na YouTubeu pojavljuju pokraj video-snimki djece ili tinejdžera, najčešće objavljenih bez "zadnjih namjera", no bez obzira na to izazvale su pedofilske komentare nekih korisnika platforme.

Mediji pišu da su brojni oglašivači odlučili više ne objavljivati reklame na YouTubeu, koji je izvijestio da su odsad pooštrena pravila kada je posrijedi postavljanje video-snimki na kojima se pojavljuju deca.

>>>Despacito oborio rekord na Youtubeu

- Imamo jasnu politiku protiv video-snimki i komentara na YouTubeu u kojima se djeca predstavljaju kao seksualni objekti ili ih se na druge načine iskorištava. Strogo je primjenjujemo svaki put kada nas upozore na takav sadržaj, rekao je glasnogovornik Youtubea.

Francuski mediji pišu da se YouTube drugi put ove godine suočava s ovakvom vrstom polemike.

26. travanj 2024 07:37