Aktualno
StoryEditor

Protuprijedlog za glavnu skupštinu HT-a: umjesto 6, dividenda 11,09 kuna

11. Travanj 2017.

Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, glavnoj skupštini Hrvatskog telekoma (HT) sazvanoj za 25. travnja predlaže raspodjelu i upotrebu dobiti HT-a tako da dividenda iznosi 11,09 kuna po dionici, a ne 6 kuna kako su predložili Uprava i Nadzorni odbor HT-a.

HT je prošle godine ostvario neto dobit od 934 milijuna kuna što je 1 posto više nego u 2015., a predložena dividenda od 6 kuna po dionici ista je kao za prethodnu godinu kada je RBA mirovinski fond također uputio protuprijedlog za povećanje dividende.

Prošle godine na glavnoj skupštini taj protuprijedlog nije prošao te je isplaćena dividenda od 6 kuna po dionici, što se predlaže glavnoj skupštini i ove godine, s time da bi se, kako su predložili Uprava i NO, takva dividenda isplatila iz dijela neto dobiti 2016. odnosno ukupno 491,3 milijuna kuna ili 54 posto, dok bi se ostatak lanjske neto dobiti od 417,5 milijuna kuna rasporedio u zadržanu dobit.

S tim se ne slažu RBA mirovinski fondovi koji su danas putem Zagrebačke burze objavili svoj protuprijedlog da dividenda iznosi 11,09 kuna po dionici i to tako da se za to upotrijebi dio lanjske neto dobiti HT-a od 908,1 milijun kuna, a da se manji dio, 653 tisuće kuna, rasporedi u zadržanu dobit.

"Nepotrebna likvidnost"

U obrazloženju protuprijedloga odnosno traženja veće dividende iz RBA mirovinskog fonda ističu da HT godinama drži neprimjereno visoka sredstva u kategoriji novca i novčanih ekvivalenata, te da, iako primjećuju pomake u poslovnoj strategiji prema korištenju novca, ipak smatraju da nema potrebe za rezervom likvidnosti na trenutnoj razini.

Napominju i da je HT i dalje nezaduženo društvo kao i da je ostvarena konsolidirana dobit HT-a veća od navedene nekonsolidirane u protuprijedlogu, pa bi slijedom toga, bilo, kako smatraju, prostora za isplatiti veće dividende.

Osim RBA mirovinskog fonda, protuprijedlog je poslao i mali dioničar (74 dionice) Darko Tomrlin iz Sesveta, i to za nedavanje razrješnica upravi i NO za 2016. Po njemu HT stalno bilježi sve manju dobit zbog lošeg rada Uprave pri čemu proziva neke članove Uprave za mobbing nad radnicima, imenovanje kadrova u dućanima i drugdje na temelju osobnih poznanstava i dr.

18. travanj 2024 23:34