Aktualno
StoryEditor

Prskalo: Strukovno obrazovanje za nekoliko godina potpuno će se promijeniti

02. Svibanj 2018.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, nudi kvalitetnu promjenu strukovnog obrazovanja na nacionalnoj razini i za nekoliko godina može se očekivati potpuna promjena tog sustava, izjavio je u srijedu u Rijeci pomoćnik ministrice Vlado Prskalo, nakon sastanka o razvoju strukovnog obrazovanja u Primorsko-goranskoj županiji.

Promjene se odnose na uvođenje centara kompetencije ustrojenih po regijama, pa se raspisivanje natječaja za razvoj centara očekuje ovog mjeseca, a početak njihove gradnje u rujnu ove godine.

U prvoj fazi će se poticati pet podsektora - poljoprivreda, zdravstvo, elektrotehnika, IT tehnika i strojarstvo, a na raspolaganju je oko 130 milijuna eura, za što se škole mogu prijavljivati temeljem kvalitetnih projekata, povezanim s gospodarstvom i uz snažnu podršku osnivača te mogu te novce dobiti već ove godine, rekao je Prskalo.

>>>Prskalo najavio razvoj sustava dualnog strukovnog obrazovanja

Već sad se nudi dualni model stukovnog obrazovanja, u kojem se učenik školuje za rad kod određenog poslodavca, te je već u četvrtoj godini njegov zaposlenik, naglasio je Prskalo.

Ocijenio je da se u proteklih 25 godina gubilo povjerenje između škola i poduzetnika te obrtnika, da se ono mora vratiti, ali da to ne „ide preko noći“.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, u ime županije, osnivača srednjih škola, kazala je da je temeljni cilj sastanka, na kojem su sudjelovali, uz pomoćnika ministrice i svi ravnatelji škola, predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK), pronalazak načina kako smanjiti raskorak između sustava obrazovanja i potreba tržišta rada.

>>>Potpisan memorandum za unapređenje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

Pročelnica županijskog upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila je da na području županije nije dobro stanje upisa u obrtnička zanimanja, ocijenivši da je potrebno redefinirati i redizajnirati strukovne škole.

Stilin je kazala da ne zna zbog čega se učenici ne žele upisivati u obrtnička zanimanja, navevši kao primjer izostanak zanimanja za upis u zanimanje stolar, iako je obližnja Drvna industrija Klana nudila učenicima koji se upišu sve uvjete za kvalitetno školovanje.

>>>Ministarstvo turizma dodijelilo srednjim strukovnim školama 400 tisuća kuna

Predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Dalibor Kratohvil podsjetio je da Hrvatska obrtnička komora već dugo ukazuje na problem nesklada upisnih kvota u srednje škole i tržišta rada. Radne snage nam nedostaje, a nedostajat će je sve više, naglasio je.

Predsjednik HGK-Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić ocijenio je da je odgovornost za strukovno obrazovanje podijeljena - jednu trećinu je na regionalnim i nacionalnim vlastima, trećinu na gospodarstvu, a preostalu trećinu na obiteljima i pojedincima srednjoškolcima koji bi trebali razmišljati o svojoj budućnosti.

Najavio je za iduću godinu otvaranje centra kompetencije u zdravstvenom turizmu na području županije, dodavši da se na području PGŽ predlaže uređenje centara kompetencije i u turizmu i ugostiteljstvu te prerađivačkoj industriji.

19. travanj 2024 18:04