Aktualno
StoryEditor

Pruga na koju smo čekali 40 godina dovršena, ali mjesecima bez putničkog prometa

16. Travanj 2018.

Radovi na prvoj željezničkoj pruzi izgrađenoj u Hrvatskoj nakon 40 godina uglavnom su dovršeni, a oko 200 milijuna kuna vrijedna pruga duljine 12 kilometara s popratnom stajališnom i drugom infrastrukturom u pokusni bi rad trebala biti puštena u lipnju. Uz to što će dugo zjapiti bez putničkog prometa, problem je i što pruga ne vodi nikamo.

Iako izgleda kako je posao izgradnje odrađen, pruga u funkciji neće biti još gotovo pola godine. Ishođenje uporabne dozvole očekuje se tek krajem rujna, a teško je reći hoće li to ujedno značiti i početak putničkog prometa.

Dionica pruge Gradec-Sveti Ivan Žabno, novi lokalni spoj na moderniziranu prugu Dugo Selo-Križevci, za 50-ak minuta će skratiti vožnju vlakom od Zagreba do Bjelovara. S tim je ciljem iz Europskog fonda za regionalni razvoj za izgradnju prve pruge nakon 40 godina povučeno 85 posto od 203,4 milijuna kuna. S tim su ciljem u jesen 2015. započeli radovi koji se ovih dana ubrzano privode kraju. Izgrađena su tri nova željeznička stajališta, rekonstruirane kolodvorske zgrade, izgrađeni nadvožnjaci, podvožnjaci i jedan most, izgrađene spojne i obilazne ceste.

Dozvola za puštanje u promet krajem rujna

- Radovi na izgradnji pruge na dionici Gradec - Sveti Ivan Žabno velikim su dijelom dovršeni. Sve radnje koje se sada izvode na ovoj dionici nove pruge priprema su za interni tehnički pregled i preuzimanje radova. Nakon zimske stanke počelo se s otklanjanjem nedostataka. U lipnju se očekuje početak pokusnog rada nove pruge. Isto tako prema planiranom rasporedu u lipnju će se pokrenuti postupak ishođenja uporabne dozvole pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Krajem rujna očekuje se izdavanje rješenja od Agencije za sigurnost željezničkog prometa za puštanjem u promet ove pruge – odgovorili su na Liderov upit iz HŽ Infrastrukture.

Pruga naprasno staje, priključak na novi kolosijek nije izgrađen

Kada pruga krajem rujna bude puštena u pogon bit će to do daljnjega lokalna pruga između mjesta Gradec i Sveti Ivan Žabno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ne i direktna spojka na željezničku prugu Dugo Selo-Križevci. Radovi na modernizaciji te dionice kasne, pruga bi trebala biti gotova do 2020. godine, zbog čega se od lani govori da novoizgrađena pruga neće moći biti puštena u funkciju jer novi kolosijek na koji bi se priključila nije izgrađen.

Čudna matematika uštede vremena Dionica Gradec - Sveti Ivan Žabno trebala bi skratiti putovanje od Zagreba do Bjelovara za 50 minuta, ali uz presjedanje pitanje je koliko će se vremena zapravo uštedjeti na tom putovanju.

Postoji, dakako, stari kolosijek na koji se pruga može spojiti s pedesetak metara novih šina i tračnica, a prijelazno rješenje koje neće ubrzati nego vjerojatno još usporiti vožnju vlakova između Bjelovara i Zagreba uključuje presjedanje.

- Kolodvor Gradec bit će početno i završno mjesto na ovoj pruzi, s ukrcajem i iskrcajem putnika do konačnog završetka radova na poddionici Vrbovec – Križevci u sklopu projekta Dugo Selo – Križevci, kada će biti omogućeno prometovanje vlakova na relaciji Bjelovar - Zagreb bez zaustavljanja u kolodvoru Gradec. Direktni vlakovi na relaciji Bjelovar – Sveti Ivan Žabno – Gradec – Zagreb prometovat će kad se kolodvor Gradec osigura novim signalno-sigurnosnim uređajem, što je u planu do kraja godine - odgovorili iz HŽ Infrastrukture.

19. travanj 2024 17:53