Aktualno
StoryEditor

Prva solarna elektrana u Hrvatskoj koju su financirali građani krenula danas s radom

18. Rujan 2018.

 

Prva solarna elektrana u Hrvatskoj čiju su gradnju u potpunosti financirali građani, ona u Križevcima, puštena je danas u pogon i počela je proizvoditi električnu energiju kojom će opskrbljivati križevački Razvojni centar i tehnološki park.

>>>‘Izuzetno pozitivna’ priča iz Križevaca: Građani prvi put investicijama financiraju sunčanu elektranu

Radi se o projektu Zelene energetske zadruge ‘Križevački sunčani krovovi‘, koji su podržali Grad Križevci, Križevački poduzetnički centar i Greenpeace te organizirali prvu hrvatsku crowdfunding kampanju kako bi prikupili 230 tisuća kuna potrebnih za postavljanje 30 kW snažne solarne elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci. U elektranu su mogli uložiti građani iz čitave Hrvatske, od tisuću do 10 tisuća kuna, u obliku zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih će im se ulog vratiti s kamatama od čak 4,5 posto.

https://youtu.be/ZniuH0OdnOw

Građani su prepoznali priliku i novac prikupili u rekordnih deset dana. Zelenoj energetskoj zadruzi namjera je da ovaj projekt postane model energetski održivog razvoja lokalnih zajednica kako bi se s vremenom znatan broj javnih i privatnih ustanova i organizacija orijentirao na proizvodnju i potrošnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

>>>ZEZ započeo prvu kampanju grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije

Da je ovo samo prvi korak te da Križevci nastavljaju dalje prema energetskoj samoodrživosti, obnovljivim izvorima energije i uključivanju građana u razvoj grada, naglasio je gradonačelnik toga grada Mario Rajn. Konkretni pozitivni učinci ovog projekta ogledaju se u smanjenju troškova za električnu energiju te smanjenju negativnih utjecaja na okoliš povezanih s proizvodnjom električne energije. Tako se, tijekom 10 godina korištenja elektrane emisija CO2 planira smanjiti za 412.500,00 tona, a tijekom životnog vijeka elektrane od 25 godina ukupna emisija CO2 mogla bi se smanjiti za 1.031.250 kilograma. Kada istekne ugovor o zakupu i elektrana prijeđe u vlasništvo Grada Križevaca, nastavila bi raditi i nadalje ostvarivala uštede te pozitivne klimatske učinke.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

22. travanj 2024 05:15