Aktualno
StoryEditor

Prva Statistička olimpijada: Počele prijave za učenike srednjih škola

20. Listopad 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Koliko statistike sadrže prosječne dnevne novine bilo je uvodno pitanje panel rasprave, koja je uslijedila nakon službenog predstavljanja prve Statističke olimpijade u Hrvatskoj, inače, međunarodnog natjecanja u kojemu sudjeluju djeca srednjih škola.

Optimistično, Leo Mršić, voditelj Katedre za upravljanje podacima i analizu Visokog učilišta Algebra, u čijim se prostorima održala prezentacija Olimpijade u statistici, a ujedno i direktor In2data tvrtke, ocijenio je kako prosječne dnevne novine sadrže barem 60 posto statistike, naglašavajući tako njezinu konkretnu primjenu u svakodnevnom životu.

-Ljudi u svakodnevnom životu statistiku koriste više nego što su toga svjesni. Pozivam stoga sve da podrže ovu inicijativu, rekao je Mršić.

https://www.youtube.com/watch?v=1gUU1lYYZGo

Za razliku od IT-evca Mršića, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, Marko Krištof, uvjeren je kako dnevne novine sadrže znatno manje statistički točnih podataka.

-Ja vjerujem da je statističkih podataka u novinama oko 20 posto. Međutim, to nije pravo pitanje. Pravo je pitanje koliko su ti podaci korišteni za pravilno tumačenje i točno prenošenje informacija o pojedinom pitanju, rekao je Krištof.

Statistička olimpijada natjecanje je iz primijenjene statistike. Natjecanje je u organizaciji Eurostata i na njemu sudjeluju đaci iz srednjih škola. Ekipe se već danas mogu početi prijavljivati, a trebale bi biti sačinjene od jednog do tri učenika ili učenice, plus mentor. Natjecanje će se održavati u dvije faze, nacionalnoj i europskoj.

-Danas su i formalno započele prijave ekipa za Statističku olimpijadu. Svi su pozvani. Ciljevi su nam potaknuti znatiželju srednjoškolaca za statistikom, pokazati njezinu primjenu u svakodnevnom životu. Dva su kruga nacionalnog natjecanja. Prvi krug sadrži tri ispita, iz općeg znanja, iz korištenja izvora statističkih podataka i iz njihovog razumijevanja, rekla je Maja Pekač, voditeljica projekta Statistička olimpijada i načelnica Sektora za odnose s korisnicima DZS-a.

Lidija Kralj, koja je došla podržati Olimpijadu u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja, najavila je kako nova kurikularna reforma donosi upravo više statistike u đačke klupe.

-Već u prvom razredu osnovne škole, kroz matematiku, uvodimo neke osnovne zadatke vezane uz statistiku. To neće biti teorija statistike ili rješavanje formula, već pojednostavljeni zadaci, kako bismo djeci približili statistiku. Primjerice, računat ćemo dali je u paketu bombona doista svaki peti crvene boje, slikovito je pojašnjavala Kralj.

https://www.youtube.com/watch?v=ChonAx_by8k

O značaju statistike u svim granama znanosti, a pogotovo ekonomije, govorila je profesorica na Katedri za statistiku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ujedno i predsjednica Hrvatskog statističkog društva, Ksenija Dumičić.

-Pitate li me koji studenti dolaze s boljim predznanjem o statistici, oni iz strukovne, ekonomske srednje škole ili studenti sa gimnazija, odgovor je ovi prvi. Studenti koji su završili ekonomsku srednju školu imaju manji otpor prema statistici, jer su već upoznati, primjerice, s njezinim grafovima i tablicama. Međutim, u kasnijoj nastavi, te se dvije grupe u interesu i rezultatima u potpunosti izjednačavaju, rekla je Dumičić.

Podršku statističarima olimpijcima dao je glavni meteorolog IMS-a HRT-a, Zoran Vakula.

-Definitivno sam zadovoljan što je to krenulo. To je dobro i znam da će biti jako puno zadovoljnih sudionika ove Olimpijade. Istovremeno, žao mi je što nisu obuhvaćene i osnovne škole, jer projekti poput ovih, gdje se natjecanje održava online, gdje se natjecatelji mogu savjetovati, koristiti brojne izvore informiranja, ukratko, snalaziti se kako bi riješili zadatke, govori mi da će se na Statističkoj olimpijadi puno više razmišljati vlastitom glavom, a puno manje bubati na pamet, Vakula je rek‘o.

24. travanj 2024 19:48