13. rujan 2017.

Prva svjetska premijera robota-dirigenta u Italiji

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=eB1tRLtRRyk

Italija, zemlja prožeta tradicijom, ubacila je u petu brzinu i postala prva zemlja u kojoj robot dirigira filharmonijskom orkestru. YuMi, dvoruki robot kojeg su dizajnirali u tvrtki ABB dirigirao je filharmonijskim orkestrom Lucca, koji je pratio jednog od najpoznatijih talijanskih tenora Andreu Bocellija.

>>>Robot Pepper odsad kvalificiran i za budističke pogrebne obrede

Prvi puta u povijesti robot je dirigirao orkestrom i to na gala večeri u teatru Verdi u Pisi. Bio je to svečani uvod u Prvi međunarodni festival robotike u Italiji.

Pod robotskom palicom Bocelli je izveo "La Donna e Mobile" iz Verdijeve opere Rigoletto, a sopranistica Maria Luigia Borsi otpjevala je dio opere Gianni Schicchi Giacoma Puccinija.

>>>VIDEO: Upoznajte Hexu, robota ‘paučnjaka’ nevjerojatnih sposobnosti

Prije samog nastupa, YuMija je trenirao talijanski skladatelj Andrea Colombini. Proces suradnje s robotom Colombini je opisao zadovoljavajućim iskustvom poglavito jer, kako je rekao "... su gestikularni naglasci profesionalnih dirigenata u potpunosti reproducirani i to na razini koja mi je, do sada, bila nezamisliva. Ovo je veliki korak unaprijed, uzme li se u obzir koliko su sirovi bili pokreti prethodnih robota."

>>>Prekretnica: U južnokorejskoj novinskoj agenciji robot zamijenio novinare

Švedska tvrtka ABB YuMija je javnosti predstavila još 2015. i od tada radi na njegovom usavršavanju. Opisuju ga kao robota za suradnju. Njegova je primarna svrha pomagati čovjeku u svakodnevnim poslovima. Do sada je pokazao sposobnost slaganja Rubikove kocke kao i mogućnost šivanja iglom i koncem.

- Mogu zamisliti ovog robota kao pomoćnika dirigentu koji ga zamjenjuje na probama prije nego što sam krene uštimavati orkestar, rekao je Colombini.