Aktualno
StoryEditor

Prvi e-izbori u zemlji održat će se u - Hrvatskoj liječničkoj komori

05. Listopad 2018.

Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore i v.d. predsjednika Komore dr. sc. Krešimir Luetić i glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD) Jure Sertić  potpisali su ugovor o suradnji na projektu e-Komora, kojim se kreira sustav e-izbora i nadograđuje funkcija pametne liječničke iskaznice koja će omogućiti elektroničko glasovanje na predstojećim izborima za tijela HLK-a.

>>>Ministarstvo uprave pokrenulo edukativnu kampanju “Postani i ti e-Građanin”

Čelnici HLK-a i AKD-a izrazili su zadovoljstvo pokretanjem projekta e-izbori, što je prvi takav projekt u Hrvatskoj.

U sklopu projekta e-Komora do sada je izrađeno oko 11.000 pametnih liječničkih iskaznica.

Pametna iskaznica, uz osobne podatke, upravlja i podacima o stručnim kvalifikacijama i usavršavanjima pojedinog liječnika. Njome se članovi HLK-a mogu izravno povezati sa sustavom e-građani, što znači da za korištenje tih usluga ne trebaju ići po lozinku u Finu.

>>>FOTO: HGK lansirala Digitalnu komoru i najavila rad bez papira do 2020.

Osnovna obilježja funkcioniranja pametne iskaznice temelje se na ugrađenim elektroničkim certifikatima. Jedan služi za sigurnu identifikaciju, a drugi za izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa koji, sukladno EU regulativi, u svim zemljama članicama ima jednak pravni učinak kao vlastoručni potpis.

Svaki liječnik, vlasnik pametne iskaznice može putem online servisa zatražiti ili produžiti licencu ili neku drugu potvrdu.

Liječnici mogu pristupati i uslugama e-porezna, koje obuhvaćaju dohvaćanje porezne kartice, uvid u porezno knjigovodstvenu karticu ili podnošenje 12 različitih zahtjeva vezanih uz porezni status.

>>>HLK proveo preporuke revizora i smanjio ovisnost o članarini

Također, od rujna je moguće predati sve porezne obrasce vezane uz PDV, porez na dohodak i doprinose, porez na potrošnju i porez na dobit.

20. travanj 2024 16:33