12. ožujak 2018.

‘Prvi gay političar prao novac za šefa‘: Miljku odbijena tužba protiv Jutarnjeg, nije se potpisao

Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je tužbu bivšeg predsjednika Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josipa Miljka protiv Hanza medije kao nakladnika Jutarnjeg lista zbog povrede osobnosti odnosno duševnih boli objavom teksta naslovljenog ‘‘Prvi gay političar prao novac za šefa HČSP-a‘‘ i tužbeni zahtjev za isplatu 35.000 kuna uvećanih za zatezne kamate.

Miljak je još u studenom 2013. zbog njemu spornog teksta podignuo tužbu protiv Europa Digitala d.o.o, jednog od bivšeg nakladnika izdanja Jutarnjeg lista prije nego što je Hanza Media preuzela Europapress Holding (EPH), navodeći kako su protiv njega objavljene ‘‘netočne, neistinite i klevetničke informacije‘‘.

Sud je taj tužbeni zahtjev ocijenio neosnovanim navodeći kako, prema zakonskim odredbama, pravo na tužbu za naknadu štete, sukladno općim propisima obveznog prava, ima osoba koja je prethodno zatražila od nakladnika objavljivanje ispravka sporne informacije odnosno isprike kada ispravak nije moguć.

>>>Bivšem šefu i ‘udbaškom’ tajniku HČSP-a potvrđene kazne za izvlačenje novca

No, uvidom u zahtjev za objavu ispravka sud je utvrdio da je bio upućen Europa digitalu d.o.o., kao i na ruke glavnog urednika, ali i da tužitelj Josip Miljak nije osobno potpisao taj zahtjev niti se na mjestu potpisa nalazi otisnuto njegovo ime i prezime. Sud je stoga u ovom slučaju smatrao kako Miljak nije dokazao da je upravo on od nakladnika zahtijevao objavljivanje ispravka sporne informacije te da shodno tome nema procesnu aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe.

Tužba je uslijedila nakon teksta u Jutarnjem listu u kojem se navodi da je bivši tajnik HČSP-a Vinko Kalinić ‘‘viški pjesnik i deklarirani gay‘‘ kao okrivljenik rekao da je ‘‘dobivao samo jedan posto provizije kao plaću‘‘ tijekom iskaza u kaznenom postupku koji je zbog milijunskih malverzacija i poreznih utaja protiv Miljka i Kalinića pokrenulo Državno odvjetništvo.

>>>Sud: Manolićeva tvrdnja da je Karamarko surađivao s Udbom nije kleveta

U tekstu se navodile Kalinićeve riječi kako je Miljak, preko njega ‘‘oprao‘‘ milijune kuna zarađenih na građevinskim radovima u Zagrebu na kolektorima Blato i Sveučilišna bolnica, a njemu je, kako se navodilo, za posao tajnika HČSP-a od tog novca davao po 2000 kuna mjesečno za život u Zagrebu.

Vrhovni sud u srpnju prošle godine potvrdio je osuđujući dio prvostupanjske presude Miljku i Kaliniću koji su pretprošle godine proglašeni krivima zbog izvlačenja 3,5 milijuna kuna iz tvrtke, a ponovno će im se suditi za neplaćanje gotovo 700.000 kuna PDV-a.

Prvostupanjskom presudom iz veljače 2016., nakon koje je podnio ostavku na stranačku dužnost, Miljak je bio osuđen na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine, što znači da iza rešetaka treba provesti deset mjeseci ukoliko u narednih pet godina ne ponovi kazneno djelo. Istovremeno državi mora u roku od tri godine mora vratiti nezakonitu korist od 3,5 milijuna kuna, a ako to ne učini također ide u zatvor na dvije godine.

>>>Karamarko: U Hrvatskoj sve još miriše na nju – Udbu

Kalinić je, pak, bio uvjetno osuđen na desetomjesečnu zatvorsku kaznu, a državi morati vratiti 80-ak tisuća kuna koje je podigao s računa tvrtke. Unatoč milijunskoj šteti ovaj slučaj ne bi bio posebno zanimljiv medijima da nakon njegova ‘otvaranja‘ u javnosti prije gotovo pet godina čelništvo HČSP-a Kalinića javno nije prozvalo kao homoseksualca kojega je u njihove stranačke redove ubacila zloglasna Udba.

Na službenoj stranačkoj internetskoj stranici u kolovozu 2013. u tekstu pod nazivom ‘‘Udar s lijeva na HČSP‘‘ objavljeno je da se Kalinić ‘‘još 2005. javno izjasnio kao homoseksualac i zbog toga bio brzopotezno isključen iz stranke‘‘, nakon čega nitko iz stranke s njim nije kontaktirao. Nadalje, navodili su da mu je otac oficir JNA, koji je 1991. pobjegao u Beograd, ali i da ga je već 1994. ‘‘u redove antihrvatskih agenata‘‘ vrbovao ‘‘čuveni udbaš‘‘ "s kojim je i živio jedno vrijeme u istospolnoj zajednici u njegovoj vili" u Zagorju. Navodili su i da su mu ‘‘homo-udbaške veze‘‘ pomogle u njegovoj pjesničkoj karijeri.