16. srpanj 2018.

Prvi ledolomac porinut u Brodotrogiru

Novoizgrađeni brod za prijevoz kondenzata i ledolomac vrijedan oko 45 milijuna eura, nosivosti 44.000 metričkih tona, kojeg je naručila finska kompanija Arctech Helsinki Shipyarda, porinut je u ponedjeljak u Brodotrogiru, izvijestili su u iz tog brodogradilišta.

Vlasnik Brodotrogira Danko Končar je istaknuo kako je ovo prvi puta da trogirsko brodogradilište gradi ledolomca. "Tri iskoraka, tri novosti za Brodotrogir. Prvi put gradimo ledolomac. Prvi put zavarujemo jako debele limove visoke čvrstoće. Prvi put pramčano pohranjujemo brod. Napravljen je veliki tehnološki iskorak s ovim arktičkim tankerom jer se radilo s materijalima koji do sada nisu korišteni u hrvatskoj brodogradnji ili bar ne u ovolikoj mjeri", rekao je Končar.

Iz Brodotrogira ističu kako je za djelatnike trogirskog brodogradilišta ovaj projekt predstavlja veliki izazov u konstrukcijskim rješenjima, izboru materijala, tehnologiji zavarivanja te i u samoj izvedbi zavarenih spojeva.

Podsjećaju kako je u srpnju 2016. godine potpisan ugovor između brodogradilišta Arctech Helsinki Shipyard i Hrvatske brodogradnje Trogir, o gradnji prednjeg dijela broda za prijevoz kondenzata, ledolomca klase leda ARC 7.

>>> Danko Končar: Nema šanse da se ugasi Brodotrogir 

Prednji dio arktičkog tankera dug je 167 metara, dok će ukupna dužina broda kad se spoji u Finskoj biti oko 230 metara, navodi se u priopćenju.

Iz Brodogrogira ističu kako je gradnja tog broda bila jako zahtjevna te da je to prvi brod ove namjene u svijetu. Složenost se odnosi na tehničke karakteristike koje je bilo potrebno zadovoljiti u skladu sa zahtjevima klase leda ARC 7, što podrazumijeva prijevoz tereta i plovidbu u najtežim polarnim uvjetima. Razlika u izgradnji u odnosu na druge vrste brodova ogleda se u korištenju i ugradnji čvršćeg i debljeg materijala, naročito u pramčanom dijelu trupa koji zbog leda i niskih temperatura mora biti građen prema specijalnim uvjetima i primjenom posebnih tehnologija. Tanker se gradi pod dvojnom klasom europskog Bureau Veritasa i ruskog Russian Register of Shipping, objašnjava se u priopćenju.

"U eksploataciji ovog tankera nije potrebna pratnja posebnog ledolomca jer će biti u stanju ploviti u uvjetima kada je led debljine i do 1,6 metra. Plovit će 365 dana u godini i zato će biti ugrađen specijalni sustav vinterizacije. Radi se o posebnim sustavima i opremi koja omogućava da brod može funkcionirati u uvjetima kada je temperatura i do minus 50 stupnjeva Celzijevih", ističu iz Brodotrogira.