Aktualno
StoryEditor

Prvi porođaj transrodnog oca u Finskoj

04. Travanj 2018.

Finac koji je u matične knjige uveden kao muškarac, a rođen je kao žena, postao je prva transrodna osoba u zemlji koja se porodila, objavila su u srijedu mjesna glasila, potaknuvši polemiku jer po zakonu osoba mora dokazati da je neplodna ako želi promijeniti spol.

"Dijete je bilo teško gotovo 4 kg i dugačko 53 cm" nakon poroda prije petnaest dana, rekla je za Lannen Media transrodna osoba čiji identitet nije otkriven.

>>>Zbog nove politike Trump zabranio većini transrodnih osoba služenje u vojsci

Tridesetogodišnjak je legalno promijenio spol 2015. nakon višegodišnjeg uzimanja testosterona. No odlučio je da se neće podvrgnuti kirurškom zahvatu radi promjene spola prije nego s mužem pokuša dobiti dijete.

Po finskom zakonu, da bi se odobrila promjena spola, osoba mora dokazati da je neplodna. U praksi bolnice smatraju da su njihovi transrodni pacijenti zapravo učinjeni neplodnima kad se podvrgnu dugotrajnoj terapiji testosteronom.

>>>Njemačka uvodi treći spol u službene dokumente

No kad se hormonska terapija prekine, osoba opet može biti plodna, kao što je bilo u ovom iznimnom slučaju.

"Hoće li mi društvo propisivati što ću raditi sa svojim tijelom i sa svojim životom? Ništa me ne može zaustaviti. Slobodan sam čovjek", rekla je u trudnoći transrodna osoba u razgovoru za glavni finski dnevnik Helsingin Sanomat.

>>>Prva transrodna žena u ceremoniji Oscara

Finska je jedina nordijska zemlja u kojoj osoba koja legalno želi promijeniti spol mora dokazati da je neplodna, što je zadnjih godina potaknulo oštru kritiku organizacija za ljudska prava.

Otac obitelji koji živi u okolici Helsinkija dobio je porodiljni dopust.

18. travanj 2024 01:42