21. rujan 2017.

Prvi prijedlog nagodbe Agrokora s kreditorima početkom studenog

Prvi prijedlog nagodbe prezaduženog Agrokora s kreditorima očekuje se u studenome, kazao je za Reuters izvor blizak procesu restrukturiranja u toj kompaniji.

>>>Bankari u Srbiji potražuju 80 milijuna eura od Agrokora

"Očekujem da će prvi prijedlog konačne nagodbe biti spreman u studenome. Do tada bismo trebali imati i vjerovničko vijeće u stalnom sastavu te biti spremni razgovarati o nagodbi", kazao je taj izvor.

>>>Lovrinović: Agrokor je trenutno najveći sigurnosni problem u Hrvatskoj

Za nekoliko tjedana očekuje se da će Agrokor javno objaviti konačni iznos tražbina svojih vjerovnika i konsolidirane poslovne rezultate za 2016. godine, radi čega je kao revizor angažiran PricewaterhouseCoopers, podsjeća Reuters.

Dovoljno vremena

Prema zakonu kojim je u Agrokor uvedena izvanredna uprava, krizni menadžment trebao bi upravljati Agrokorom 15 mjeseci unutar kojih se očekuje postizanje nagodbe s kreditorima. Za savjetnika u procesu restrukturiranja odabrana je američka tvrtka AlixPartners.

>>>Tražbine vjerovnika Zvečeva premašuju 230 milijuna kuna

"Vjerujem da će tih 15 mjeseci biti dovoljno vremena da se postigne konačna nagodba i dovrši proces restrukturiranja", kazao je izvor za Reuters.

Analitičari očekuju da će restrukturiranje voditi prodaji Agrokorovih prehrambenih i maloprodajnih operacija, a vjeruju i da će kreditori morati otpisati dio svojih potraživanja.