Aktualno
StoryEditor

Prvi robotski kirurški sustav vrijedan 12 milijuna kuna stiže na KBC Zagreb

01. Listopad 2018.

U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak je potpisan ugovor o nabavi prvog robotskog kirurškog sustava u Hrvatskoj, u vrijednosti 12 milijuna kuna bez PDV-a, koji bi do kraja godine trebao biti instaliran u Klinici za urologiju KBC-a Zagreb, a na njemu će osim KBC-ovih liječnika moći operirati i educirati se i liječnici iz drugih velikih hrvatskih bolnica.

>>>KBC Zagreb uprihodovao 22 posto više nego lani, dogodine posluje s pozitivnom nulom

Ugovor o robotskom sustavu, koji će biti financiran bespovratnim sredstvima iz EU fondova, potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić i Andre Phillipe Revenu iz tvrtke TransEnterix Europe.

Kujundžić je rekao kako bi novi robot, prema ugovoru, trebao biti instaliran najkasnije za šest mjeseci, no prema najavama on će u KBC-u Zagreb biti već do kraja godine.

Mi smo jedna od rijetkih zemalja u ovoj regiji, a u EU takvih nema, koja još nije počela operirati s robotima. Oni nisu budućnost već sadašnjost medicine, no raduje me da ispravljamo propust koji se dogodio prije desetak godina, rekao je Kujundžić

"Vjerujem da ćemo robotsku kirurgiju nastaviti razvijati ne samo na Rebru, gdje će se uspostaviti Nacionalni robotski centar, čija će vrata biti širom otvorena stručnjacima iz Rijeke, Splita, Osijeka i ostalih zagrebačkih kliničkih bolnica", rekao je Kujundžić.

U SAD-u roboti operiraju 80 posto karcinoma prostate

Predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan istaknuo da su minimalno invazivni zahvati danas zlatni standard u liječenu bolesnika, a u Americi se čak 80 posto karcinoma prostate operira uz pomoć robotskog sustava.

Robotski asistirana minimalno invazivna kirurgija prakticira se u modernoj medicini unazad 15-ak godina. Danas je u svijetu instalirano nekoliko tisuća ovakvih robotskih sustava no, na žalost, u našem ih je okruženju premalo, kaže Kaštelan.

"Ovaj iskorak u hrvatskoj medicini pridonijet će vrhunskom kirurškom liječenju bolesnika te omogućiti liječnicima da prakticiraju novu tehnologiju. Otvorit će i novu perspektivu za naše mlade liječnike, koji će također moći primjenjivati novu tehnologiju u liječenju bolesnika", rekao je.

>>>Paladino postao stalnim članom stručnog tima Radiochirurgije Zagreb

Najavio je da će u KBC-u Zagreb robota koristiti više kirurških struka - osim urologa to će biti abdominalni kirurzi i ginekolozi, kao i liječnici iz drugih bolnica koji će prolaziti edukaciju.

Branislav Kocman iz Klinike za kirurgiju KB-a Merkur ocijenio je kako se radi o važnom događaju u povijesti hrvatske medicine, pogotovo kirurgije. "Mi i naši pacijenti na taj ćemo način dobiti šansu da dalje razvijamo minimalno invazivnu krirurgiju koja je danas ne samo trend nego i potreba u svijetu", rekao je.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

15. travanj 2024 12:40