Korona i biznis
02. lipanj 2018.

Prvi signali početka sezone: 10 posto više turista na cestama i aerodromima

Početne projekcije rasta ovogodišnjeg turističkog prometa kretale su se od pet do sedam posto. No, prema podacima Ministarstva turizma, s obzirom na odlične rezultate bukinga, očekuje se da će rezultati biti i bolji od prognoziranih.

Jedan od najboljih pokazatelja takvog trenda jesu prvi rezultati prijevozničke industrije koja je ostvarila rekordan promet u predsezoni i očekuje dvoznamenkasti rast prometa u sezoni. Iako u Hrvatsku gosti prvenstveno stižu  cestovnim prijevozom, najveći rast prometa u prvih četiri mjeseca bilježi avio prijevoz. Prema podacima Ministarstva, u tom razdoblju bilo je čak 17 posto više gostiju koji su stizali zrakoplovima od istog razdoblja lani.

>>>Udvostručen udio kredita namijenjen turizmu

- S ciljem daljnjeg jačanja prometne povezanosti i privlačenja gostiju s dalekih, ali i europskih tržišta, Ministarstvo i HTZ osigurali su 30 milijuna kuna za jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao aviodestinacije – izjavio je ministar Gari Cappelli.

Zračna luka Franjo Tuđman (MZLZ) od početka godine primila je11 posto više putnika.

- Ove godine povezali smo se s nekoliko novih destinacija i započeli smo suradnju s novim zrakoplovnim prijevoznicima:  grčkim Aegean Airlinesom koji izravno leti na relaciji Atena – Zagreb,  tri puta tjedno. Početkom lipnja očekujemo dolazak zrakoplovnog prijevoznika Air Canada Rogue na izravnom letu za Toronto. Croatia Airlines je u posljednje dvije godine otvorila osam novih izravnih linija iz Zagreba: Stockholm, Oslo, Helsinki, Bukurešt, Lisabon, Milano, Prag i Sankt Peterburg, a od svibnja leti na dvije nove destinacije -  Dublin i Mostar – kažu na zagrebačkom aerodromu, dodajući da MZLZ pregovara s nizom kompanija koje izražavaju interes za uspostavom novih linija za Zagreb.

Zračna luka Dubrovnik ove godine očekuje ukupan rast broja putnika od oko 10 posto u odnosu na 2017., a otvorene su i nove linije, za Dubai i Varšavu, te su ugovoreni letovi s još dvije nove kompanije, Edelweiss Air i AirFrance koje lete prema Zurichu i Parizu. Slično povećanje očekuje i Zračna luka Split koja ove sezone očekuje po prvi put više od tri milijuna putnika.

>>>HTZ: Kina je važno tržište za Hrvatsku, ove godine 40% više turista

U prva četiri mjeseca povećao se promet i na svim HAC-ovim i ARZ-ovim autocestama i to za šest posto, a  prihod od naplaćene cestarine za 8,5 posto. U tom razdoblju zabilježen je promet od 18 milijuna vozila i prihod od 825 milijuna kuna.

- Trend povećanja prometa i priljeva od naplaćene cestarine vidljiv je na svim autocestama. S obzirom na činjenicu da još nismo u udarnom terminu turističke sezone očekujemo povećanje prometa do deset posto u odnosu na 2017 godinu – kažu u HAC-u.

Na obali će ove godine voziti i puno veći broj Uberovih taksista. Prošlo ljeto na obali je vozilo 1.500 vozača Ubera, a već sada ih u cijeloj Hrvatskoj ima oko četiri tisuće, od kojih će dobar dio ljetne mjesece odrađivati na Jadranu. Kako kažu u Uberu, prošle je godine njihovu uslugu na dalmatinskoj obali koristilo gotovo 115 tisuća stranih turista, a ove godine očekuju daljnje povećanje.

>>>Poduzetnici bi trebali više profitirati na ‘otočnom zdravlju’

Puno manje povećanje prometa očekuje se na moru. Naime, prema podacima Jadrolinije, ove sezone predviđa se rast broja vozila i putnika na trajektima od dva posto. U prva četiri mjeseca brodovima Jadrolinije prevezeno je dva milijuna putnika i oko 500 tisuća vozila, dok se tijekom sezone obično preveze oko pet milijuna putnika, što je gotovo polovina godišnjeg prometa.