Aktualno
StoryEditor

Prvi svjedoci Ante Todorić i Stjepan Mesić; Grmoja: Preglasani smo po svim točkama

26. Listopad 2017.

Nakon petosatne druge pripremne sjednice saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor u četvrtak predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) izvijestio je kako je dogovoreno da se na svjedočenje na prvu službenu sjednicu, 3. studenoga, pozovu Ante Todorić i Stjepan Mesić, a u utorak, 7. studenoga - Josip Manolić, Milan Kovač i Ivan Penić.

Sjednica je protekla u stalnom nesuglasju vladajućih i oporbe, a Miljenić je izrazio nezadovoljstvo zbog nadglasavanja većine, pogotovo kod izbora svjedoka. Podsjetio je da su na prvoj sjednici izglasali da se kao prvi svjedok pozove Ivica Todorić, ali zbog njegove nedostupnosti u postupku koji se vodi protiv njega, odlučili su pozvati još neke svjedoke.

>>>Jutarnji list: Kreditori upravljaju ‘lex Agrokorom’

"Tu smo se također preglasavali jer je došlo do nesuglasja - s jedne strane smo imali prijedlog opozicijskog bloka da se počne s povjerenikom Antom Ramljakom i ministricom Martinom Dalić, ali kolege iz pozicije su predložile da se ide kronološki, od početaka, po funkcijama, pa je glasovanjem odlučeno da se najprije  pozovu Ante Todorić i Mesić, a potom Manolić, Kovač i Penić", kazao je Miljenić.

>>>Maras: HDZ radi idiote od građana; Borić: SDP želi Agrokor u stečaju

Dodao je da je njegovo mišljenje da je jedini logični svjedok koji nas može uvesti priču, kada znamo da je Ivica Todorić nedostupan, povjerenik Ante Ramljak te je izrazio žaljenje jer ne kreću s njim nego sa svjedocima koji ih, smatra, neće moći ‘na pravi način uvesti u priču‘.

Izvijestio je i  da su Poslovnik donijeli preglasavanjem, a najspornija je bila odredba o načinu rada povjerenstva, odnosno, broju članova koji moraju biti prisutni da bi povjerenstvo moglo raditi.

Prijedlog oporbe je bio da povjerenstvo radi bez obzira na broj prisutnih, ali da se odluke donose kad je većina članova tu, no, prijedlog pozicije je bio da se može raditi samo kada je prisutna većina članova, dakle, pet članova i više, i taj je prijedlog glasovanjem prihvaćen.

>>>‘U tijeku je izdaja nacionalnih interesa’: Oporba traži dolazak premijera u Sabor

Što se tiče dokumentacije koju će tražiti oko toga su postigli punu suglasnost, izvijestio je Miljenić.

Dodao je  kako su zatražili čitav niz dokumenata koji polaze od raznih izvješća o privatizaciji i postupanju nadležnih tijela, poput Porezne uprave, Carine, Hanfe, HNB-a te izvješća o tijeku donošenja određenih zakona poput Zakona o faktoringu i lex Agrokora.

Brkić: Logično je da se ide kronologijom

Na Miljenićeve riječi uzvratio je Milijan Brkić (HDZ) konstatacijom da su kolege iz opozicije, da su se htjele fokusirati samo na ovu godinu, trebali to unijeti u odluku o osnivanju povjerenstva.

Prva točka odluke je da se istraži sve od nastanka Agrokora i logično je da se ide to kronologijom, rekao je Brkić.

Istaknuo je kako HDZ nije protiv toga da se bilo koga pozove, pa i premijera Plenkovića. "No, ako smo legalisti moramo poštivati odluku kako je napisana", zaključio je.

>>>Povjerenstvo za Agrokor ‘zatvorilo vrata’ javnosti

Brkić je dodao kako nije jasno zašto se ‘kolege iz opozicije čude odredbama poslovnika jer i u poslovnicima prethodnih povjerenstava piše da ono može raditi, odlučivati i glasovati kada je nazočna većina članova. Poručio je da će povjerenstvo prestati s radom kada budu ispunjeni zakonski uvjeti, a do tada će raditi nesmetano i dogovorenom dinamikom.

Grmoja: Prema opoziciji nije bilo nikakvog kompromisa od strane većine

Nikola Grmoja (Most) ocijenio je da prema opoziciji nije bilo nikakvog kompromisa od  strane većine, iako je opozicija bila konstruktivna i dobronamjerna. Preglasani smo po svim točkama, kazao je, ustvrdivši kako je ovakvim poslovnikom očita namjera da se opstruira rad povjerenstva.

Dodao je da je Ivan Sinčić vodio istražno povjerenstvo za Imunološki zavod s dvoje, troje članova, ali oko toga nije bilo nikakvih problema. Grmoja je kazao da je i on predložio da se krene sa svjedočenjem Ante Ramljaka koji je, kako kaže,  "praktički novi Gazda koji vodi Agrokor nakon Todorića".

>>>Ivica Todorić: Nakaradni i kriminalni Ugovor o roll up kreditu odobrili Plenković i Dalić

Mi nećemo odustati od ovog povjerenstva, iako je i meni u jednom trenutku došlo da se dignem i odem jer je to jedna lakrdija. Ali mislim da moramo ustrajati na povjerenstvu i da ovaj njihov pokušaj da zaustave povjerenstvo i čekanje kada će reći da po sili zakona treba prestati s radom, neće dobro proći u javnosti, poručio je Grmoja.

Najavio je da će na ovoj prvoj sjednici iznijeti određenu dokumentaciju koja će ozbiljno kompromitirati neke ljude koji su bliski sadašnjoj Vladi.

Lovrinović: HDZ i HNS žele da mi kopamo po arhivima

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) podsjetio je da je nekoliko puta upozoravao da će vladajući nastojati na sve moguće načine diskreditirati i otezati rad povjerenstva. Oni na ovaj način kupuju vrijeme, čekajući odluku Županijskog suda i da onda kažu više ne možete raditi, ocijenio je Lovrinović. I on je također predlagao da pozovu Ramljaka i Martinu Dalić.

"Gori zemlja, gori Agrokor, novi podaci cure, a HDZ i HNS žele da mi kopamo po arhivima i tražimo imena koja oni i ne znaju", kazao je. Ostat ćemo ovdje čvrsti kao oporba i ako dođe do njihove totalne opstrukcije, budući da drže i najveći dio pravosuđa, ne bi me iznenadilo da donesu ovakvu odluku, onda ostajem pri prijedlogu pametnog bojkota, izjavio je Lovrinović. Prema njegovu mišljenju, "potpuno je jasno da nema demokracije i da je riječ o teroru većine".

>>>Plenković: Inicijativa za mojim opozivom demonstracija je jalovosti oporbe

Predložio je oporbi da, ako vladajući članovi Istražnog povjerenstva ne dođu na sjednicu, oni i dalje rade i saslušavaju svjedoke jer, kako kaže,  na svojoj strani imaju građane koji su oporbi najvažniji.

Lovrinović je zaključio kako je riječ o najvećoj aferi koja će "otkriti punu istinu o politici i incestuoznom spoju između politike i ekonomije i izabranih velikih poduzetnika".

25. travanj 2024 02:46