Aktualno
StoryEditor

#prvih25: Uz čistilicu iz Podravine zablistat će svjetske metropole

21. Ožujak 2019.

Kad su prije gotovo trideset godina u Kalinovcu Frane Franičević i Darko Paviša, dvojica prijatelja i entuzijasta inženjera, otvorila malu zanatsku radionicu za popravak alatnih strojeva i poljoprivredne mehanizacije, nisu ni slutili da će njihovi proizvodi danas biti zastupljeni na pet kontinenata i u gotovo četrdeset zemalja.

Većina prihoda od izvoza

Tvrtka RASCO danas je među vodećim proizvođačima opreme za komunalno održavanje u Europi. Poslovne ideje često realizira u sklopu projekata koje sufinancira Europska unija

Njihova tvrtka RASCO danas je među vodećim proizvođačima opreme za komunalno održavanje u Europi. Kontinuirano raste, razvija asortiman i danas ima 380 zaposlenih u četiri države te više od sedamdeset različitih izvoznih proizvoda koje odlikuju visoka kvaliteta izrade i vrhunska tehnologija. Više od osamdeset posto prihoda RASCO ostvaruje izvozom. U moderno opremljenim pogonima proizvodnja je potpuno integriran proces koji počinje sirovim metalom, a završava gotovim proizvodom.

Godine 2012. malim univerzalnim vozilom poznatijim kao MUVO tvrtka je ušla u segment komunalnog tržišta, a danas su u njoj usredotočeni na razvoj nove generacije opreme za čišćenje javnih gradskih površina. Njezin je novi proizvod Lynx, kompaktna gradska vakuumska čistilica otporna na klimatske uvjete.

– Lynx je, zapravo, veliki usisavač koji kruži gradom i skuplja otpatke, proizvod koji se upotrebljava u svim godišnjim dobima. Za njime postoji velika potražnja na tržištu, traže se tisuće komada. Zahvaljujući planiranom ostvarivanju prihoda od Lynxove prodaje i rezultatima tog projekta koji će se provoditi do 2025. namjeravamo zaposliti sedamnaest novih zaposlenika i očekujemo porast prihoda od izvoza za više od pedeset posto – naglasio je predsjednik Uprave tvrtke RASCO Ivan Franičević i dodao da do 2020. planiraju uložiti 71 milijun kuna kako bi proširili ponudu na poslovna područja koja ne ovise o klimatskim promjenama.

– Investicije i inovacije, rast zaposlenosti i razvoj gospodarstva ciljevi su koji pridonose društvu u cijelosti, a ne samo pojedinom poduzetniku. Svojim proizvodima i rješenjima pridonijeli smo ostvarenju tih ciljeva i uspjeli ostvariti status jednog od vodećih europskih proizvođača opreme za komunalno održavanje – tvrdi Franičević, dodajući da će osim s klasičnim dizelskim motorom Lynx biti dostupan u električnoj izvedbi te će tako doista ekološki čistiti ulice.

Nepovratno 16 milijuna kuna

Električni pogon svoje nove čistilice RASCO razvija u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u sklopu trajno otvorenog poziva ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja‘ financiranog novcem Europskog fonda za regionalni razvoj. RASCO je za svoju novu čistilicu u sklopu ovog poziva dobio gotovo šesnaest milijuna kuna nepovratnih sredstava, a tvrtka i druge poslovne ideje često realizira u sklopu projekata koje sufinancira EU. U sklopu jednoga financirala je ulaganje u poboljšanje informacijsko-telekomunikacijske tehnologije kako bi poboljšala poslovne procese. Koliko su nove tehnologije važne za tu podravsku tvrtku, dovoljno govori podatak da još od 2006. dio proizvodnog procesa obavljaju – roboti.

– Kako bismo postali još bolji, potreban nam je dodatni prostorni i strojni kapacitet. Pomažu nam razvoj informacijske tehnologije i automatizacija procesa u proizvodnji, a za sve to potrebni su izvori financiranja. U tome nam znatno mogu pomoći nepovratna sredstva iz fondova EU – zaključuje Franičević.

RASCO je samo jedan od #prvih25.

19. travanj 2024 13:55