Aktualno
StoryEditor

Psihoaktivne gljive mogle bi postati lijek

28. Kolovoz 2017.

Nakon niza dokaza o povoljnim utjecajima marihuane na zdravlje, prema novim istraživanjima još jedna ‘droga‘ koja dolazi iz prirode pomaže kod raka, ima povoljan utjecaj na osobnost, a čak pomaže i u borbi protiv ovisnosti o nikotinu, piše Gizmodo.

Ostaje pitanje zašto, nakon niza dokaza, liječnici ne propisuju psilocibin, aktivni sastojak koji se nalazi u psihoaktivnim gljivama. Osim što su te vrste gljiva klasificirane kao droga, znanstvenici sve do sada nisu u potpunosti uspjeli dokučiti kako gljive proizvode kemijske tvari. No, nova studija mogla bi stvoriti temelje za medicinsku konzumaciju psilocibina.

>>>Kreće prvo ‘kontrolirano’ istraživanje o mikrodoziranju LSD-a

Živa bića stvaraju molekule kroz niz kemijskih reakcija, a enzimi se ponašaju kao radnici koji ubrzavaju reakciju spajanjem različitih tvari. Dokumentom iz 1968. objašnjen je redoslijed događaja koji dovode do stvaranja psilocibine molekule. Istraživači su smatrali da je na početku lanca stvaranja triptofan, aminokiselina za koju se pogrešno smatra da uzrokuje pospanost, koja prolazi kroz četiri uzastopna koraka prije no što postane gotov proizvod.

>>>Pronađeni prvi znanstveni dokazi ‘višeg’ stanja svijesti

Nova studija pobija tvrdnje navedene u dokumentu iz ‘68., te uvodi gene i enzime zaslužne za stvaranje gotovog ‘proizvoda‘. Također otkrili su i da je potrebno sekvenciranje genoma dvaju različitih vrsta psihoaktivnih gljiva, Psilocybe cubensis i Psilocybe cyanescens.

Nakon toga su otkrili koji točno geni proizvode potrebne enzime te ih spojili s bakterijom E. coli. Pomoću tih enzima uspjeli su stvoriti vlastiti psilocibin.

>>>Yellen: Ne znam je li rastuće uživanje droga uzrok ili simptom kroničnih bolesti gospodarstva

Znanstvenici diljem svijeta smatraju ovo otkriće hvalevrijednim napretkom u tom području, no zahvaljujući regulatornim preprekama proći će još dugo godina prije no što liječnici počnu propisivati laboratorijski stvoren psilocibin za ublažavanje raznih tegoba.

Ipak, ovo je značajan korak u liječenju dosad neizlječivih bolesti tvarima koje su ilegalne i smatraju se štetnima, a posjeduju blagotvorna svojstva.

18. travanj 2024 22:50