Aktualno
StoryEditor

‘Ptica zvana KOS‘: Pazite da ne postanete klerofašisti, udruženi ratni zločinci

11. Prosinac 2017.

- Dobrodošli na promociju knjige koju inicijalno nisam željela napisati. Nakon što toliko govorite, snimate, pišete, ukazujete i ne primjećujete nikakav pomak u državnoj politici, da vas itko sluša, morate razumjeti da sam se i ja pitala je li to meni potrebno, što mi treba još jedna knjiga o završnici. No, shvatila sam da moram završiti priču o Haaškom sudu tim više što je dolazilo njegovo zatvaranje, dolazila je posljednja presuda - rekla je u Višnja Starešina na promociji svoje knjige ‘Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda‘, u prepunoj Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

- Našli smo se pred završnicom, dolazila je presuda 29. studenoga, ostavili smo prostor od tri tisuće slova dok je knjiga već bila u tisku. Tih tri tisuće slova napisano je odmah nakon presude, nakon presude koja je obilježila rad ovoga suda, nakon čina generala Praljka koji će ostati kao završna slika toga suda, čina hrabrosti i odbijanja takve presude i neprihvaćanja osude tog suda temeljem pravnih standarda kakve ne poznaje civilizirani svijet, koji je bio spreman pokazati životom koliko takvu presudu ne priznaje.

Traženje odgovora

Starešina je istaknula da je željela pronaći odgovore zašto su se dogodile neke stvari koje su u hrvatskoj javnosti i politici izazivale obično dvodnevna čuđenja, zašto cijeli vrh JNA sa svojom obavještajnom službom nije završio na optuženičkoj klupi, zašto Vukovar nije presuđen i optužen onako kako je trebao, zašto je Oluja bila jedina vojna operacija koja je suđena pred Haškim sudom. Kada je tražila ta pitanja, na svakoj stranici joj se, kako je rekla slikovito, ukazivala ptica KOS koju nije mogla izbjeći.

- U knjizi sam nastojala pokazati kako je ta ptica KOS upravljala procesima, Haškim sudom, kako je utjecala i koliko je u tome bila presudna. Zašto su optužnice toga suda kada je o Hrvatima riječ, izgledale kao da ih je pisao vojni tužitelj JNA, zašto je njegova posljednja presuda izgledala kao da je ju je donio vojni sud bivše JNA po boljševičkom pravu kolektivizirane krivnje, rekla je Starešina, dodavši da se sve to ne bi moglo dogoditi da ova ptica naoko bezazlena nije ugrađivana u hrvatski sustav i institucije od samog početka i da u njima ne blokira procese do današnjih dana te tim procesima gura Hrvatsku u jugoslavenske okvire ili dopušta drugima da je ondje odvuku pa i preko suđenja za ratne zločine.

Neugodna iznenađenja

Naglasila je da ne ukloni li se ptica KOS iz sustava i ne počne li uistinu hrvatsko državno vodstvo pitanje zločina za ratne zločine tretirati kao prvorazredno političko i sigurnosno pitanje, neugodna će iznenađenja tek uslijediti.

- Ovo koje smo dobili 29. studenoga, nije bojim se, posljednje. U knjizi sam nastojala pokazati kako je ptica djelovala u haškim postupcima, a dalje pticu predajem vama. Jer vi možete pokrenuti sustav da razotkrije pticu i da blokira njezino djelovanje i morate to učiniti ako ne želite da ptica u sljedećoj fazi potpuno blokira i potpuno vas porazi. Da država koju ste stvorili prije četvrt stoljeća ne postane obična ljuska utemeljena na zločinačkom pothvatu, a vi sami klerofašisti i udruženi ratni zločinci. Kad sam mislila da je to nemoguće, krenula sam pisati knjigu. Možda sada izgleda nemoguće rasvijetliti pticu koja je tako duboko i toliko dugo godina, ali hrvatske budućnosti bez takvih postupaka nema. Ja se nadam da ćete biti dovoljno hrabri da to učinite, istaknula je Starešina.

Knjigu su također predstavili i Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koje je suizdavač knjige, doktor i povjesničar Robin Harris te Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru.

- Knjiga Višnje Starešine ohrabruje nas da unatoč strašnim propustima i nadolazećim izazovima osvijestimo činjenicu da imamo državu, da se kao država moramo ponašati te da je uspjeh moguć i u otežanim okolnostima. Utoliko je knjiga Hrvati pod KOS-ovim krilom, ne samo završni račun Haškog suda, već i putokaz za artikulaciju ciljeva hrvatske državne politike u našem vremenu, zaključio je Stier.

02. svibanj 2024 10:47