Aktualno
StoryEditor

Puhovski o graničnom sporu: Komisija nas tretira kao nestašnu djecu koju treba ukoriti

09. Siječanj 2018.

Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je da je jučerašnja izjava predsjednika Europske Komisije Jean-Claudea Junckera o problemu graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, jedna vrsta pretjerivanja te da tretiraju Hrvatsku i Sloveniju kao nestašnu djecu koju treba ukoriti. Naime, Juncker je prije razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, konstatirao da problem graničnog spora između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, nego utječe na cijelu Europsku uniju zbog čega je Komisija i predložila da posreduje među dvjema stranama, dodavši da je to puno važnije pitanje nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle.

- Radi se o jednoj potpuno tipičnoj nacionalističkoj histeriji s obadvije strane, istaknuo je Puhovski, osvrnuvši se na problem graničnog spora između Hrvatske i Slovenije.

>>>Juncker: Granični spor je puno važniji nego što mislite, on utječe na cijeli EU

Na jučerašnjem sastanku na kojem je Pahor tražio predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera da se uključe u rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije na temelju arbitražne presude, Juncker je također rekao da neriješeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije utječe na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članicama EU-a te da ponuda o posredovanju ‘nije dobro prihvaćena‘. Dodao je i da Europska komisija ‘ne želi incidente‘ između Hrvatske i Slovenije. S druge strane, slovenski predsjednik Pahor istaknuo je da nije točno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu te da je granično pitanje riješeno arbitražnom presudom.

24. travanj 2024 09:46