Aktualno
StoryEditor

Puigdemont: Ne prihvaćamo Rajoyjev plan, ‘najgori udar na demokraciju od Francove diktature‘

21. Listopad 2017.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je u subotu da Katalonija neće prihvatiti plan vlade u Madridu o ukidanju autonomije, ali nije predložio jednostrano proglašenje neovisnosti te regije.

Španjolska vlada je u subotu poslala u parlament prijedlog mjera koje uključuju micanje katalonskih dužnosnika čije bi poslove preuzela ministarstva do raspisivanja izvanrednih izbora u roku od šest mjeseci.

Zahtjev za raspuštanjem regionalne vlade Katalonije je "izravan udar na demokraciju", rekao je Puigdemont u televizijskom obraćanju.

>>> Katalonska ljevica poziva stanovnike na ‘obranu demokracije’

Narod Katalonije ne može prihvatiti "nezakonite" mjere španjolske vlade, dodao je i potez Madrida nazvao "najgorim napadom na institucije i narod Katalonije od vojne diktature Francisca Franca".

Najavio je da će sazvati hitnu sjednicu katalonskog parlamenta kako bi odgovorio na aktiviranje članka 155. španjolskog ustava koji dopušta ukidanje regionalne autonomije.

No, nije izravno predložio parlamentu da glasa o jednostranom proglašenju neovisnosti.

Na ulicama Barcelone stotine tisuća prosvjednika

Oko 450.000 stanovnika izašlo je na ulice Barcelone protiv izvanrednih mjera kojima španjolska vlada namjerava zaustaviti ocjepljenje Katalonije i prekinuti krizu nastalu nakon referenduma o nezavisnosti prije tri tjedna.

"Sloboda", pisalo je na transparentima koje su zrak podigle tisuće građana koračajući centrom glavnog grada Katalonije.
Povorci, nad kojom su vijorile katalonske zastave, pridružio se i Puigdemont.
Na čelu povorke razvučen je transparent kojim prosvjednici traže puštanje iz pritvora u Madridu dvojice vođa organizacija Omnium i Katalonske narodne skupštine. Jordi Sánchez i Jordi Cuixart optuženi su za organiziranje građana tijekom referenduma kada su tisuće ljudi mirno tijelima blokirale ulaze na birališta s kojih je policija odnosila glasačke kutije. Španjolska policija ostavila je iza sebe stotine ozlijeđenih nakon što je katalonska policija odbila intervenirati.
"Sloboda političkim zatvorenicima", vikali su prosvjednici. Španjolski ministar unutarnjih poslova Rafael Catalá rekao je prošli tjedan da oni nisu politički zatvorenici već osobe koje su sprečavale policiju u provođenju zakona.
"Ulice će zauvijek ostati naše!", vikale su tisuće iz centra Barcelone nakon što je Madrid odlučio preuzeti kontrolu nad upravljanjem institucijama u Kataloniji, jednoj od 17 autonomnih pokrajina.

Na referendum o neovisnosti, koji je zabranio ustavni sud, izašlo je 2,3 milijuna od 5,3 milijuna stanovnika s pravom glasa. Njih 90 posto se izjasnilo za uspostavu samostalne republike Katalonije. Izlaznost od 43 posto jednaka je izlaznosti na referendum u Hrvatskoj 2012. za ulazak u EU godinu dana kasnije.

18. travanj 2024 22:56