Aktualno
StoryEditor

Pukovniku i ratniku 2,5 godina zatvora

28. Listopad 2018.

Ivo Sanader opet je zakratko bio medijska zvijezda (dva) dana. U ponedjeljak je u razmaku od samo jedan sat najprije osuđen na 2,5 godina za Hypo banku pa oslobođen u aferi HEP – Dioki (oboje nepravomoćno), a onda je u utorak počelo ponovljeno suđenje u slučaju Ina – Mol.

>>>Afera HEP - Dioki: Sanader i Ježić odbacili krivnju

Ovog puta u prvom je planu bio Sanaderov ‘ratni put‘. Naime, sutkinja Jasna Galešić kao olakotnu okolnost spomenula je njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu. Sanader je, doduše, nosio odoru, ali samo jedanput, kao intendant splitskoga HNK-a na postrojavanju postrojbe Zbora hrvatskih umjetnika Split. Nema ga ni u Registru branitelja, a nije zaveden ni u arhivima Ministarstva obrane. No zato ga je Tuđman nagradio počasnim činom pukovnika. Tako se našao s još 410 uglavnom državnih dužnosnika i političara kojima je Tuđman dijelio činove šakom i kapom. O svemu tome ispisane su stranice tekstova.

>>>Sanader osuđen u slučaju Hypo, oslobođen za HEP – Dioki

A Sanader je u cijeloj toj priči dao samo dvije izjave. – Ne osjećam se krivim – odgovorio je o optužbi da je primio mito od deset milijuna eura koje mu je Zsolt Hernádi navodno dao za upravljačka prava nad Inom. Drugu je izjavu dao ispred sudnice. Novinari su ga dočekali i rekli kako se ‘nameće pitanje‘ od čega živi. ‘Nameće se pitanje? E, pa kad se nameće pitanje, nađite odgovor na njega‘, teatralno je i pukovnički odbrusio Sanader.

18. travanj 2024 22:06