Aktualno
StoryEditor

Pulski Centar za razvoj karijera koristi softver za uspješno uparivanje poslodavaca i studenata

04. Veljača 2017.

Centar za razvoj karijera na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković‘ osnovan je prije godinu dana, a već je stvorio zavidnu zajednicu studenata, alumnija i poslodavaca. Osim s lokalnim poduzećima poput Infobipa, C.M.G.C.-a, Unilinea, Transcoma WorldWidea i Arenaturista Pule uspostavljena je suradnja s više od sto poduzeća iz Hrvatske i inozemstva. Pulski centar povezao se također s kolegama s FOI-ja i zagrebačkoga Filozofskog fakulteta te Ekonomskog sveučilišta u Krakovu.

Poduzetnik na jedan dan

Na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković‘ prije godinu dana osnovan je Centar za razvoj karijera i već je okupio zavidnu zajednicu studenata, alumnija i poslodavaca. Osim s lokalnim poduzećima poput Unilinea i Arenaturista Pule uspostavljena je suradnja s više od stotinu poduzeća iz Hrvatske i inozemstva.

- Naš je cilj studentima omogućiti što više kvalitetnih mogućnosti pri odabiru karijeru, u Hrvatskoj ili inozemstvu. Osim savjetovanja o mogućnostima na tržištu rada, studente informiramo o studijskim posjetima, praksama, volontiranju te stipendiranju, a kada razvijemo izvještajni podsustav, znat ćemo gdje se i u kojem sektoru zapošljava najviše naših studenata te kako se njihove karijere razvijaju, a te informacije bit će izvrsna povratna informacija Fakultetu da što bolje uskladi svoje studijske programe s potrebama tržišta i producira kadrove koje tržište traži – objašnjava voditelj Centra doc. dr. sc. Dean Sinković, koji je i sâm tijekom MBA studija radio u karijernom centru na Sveučilištu Illinois u Chicagu te ondje uvidio sve njegove blagodati, a odatle dolazi i ideja o implementaciji ‘karijernog softvera‘ za evidenciju o karijerama studenata i alumnija.

Visoka stopa nezaposlenosti i brojnost kandidata koji se bore za isto radno mjesto zahtijevaju da studenti povećaju svoju konkurentnost stručnim usavršavanjem tijekom studija i upravo na tome Centar radi organizacijom raznih radionica, a osobito je zanimljiv projekt ‘Poduzetništvo na jedan dan‘, kojem je cilj da student tijekom jednog dana upozna različite dnevne aktivnosti, odgovornosti i zadatke na svim razinama organizacije ne bi li stekao uvid u to kako izgleda radni dan u tom poduzeću. Pulski Centar za razvoj karijera može se pohvaliti dobrom potražnjom za svojim studentima.

Učinkovito zapošljavanje

- Prva je godina pokazala da je interes za kadrovima koje FET proizvodi vrlo velik, što pogotovo vidimo u interesu poslodavaca za suradnju s Centrom. Poslodavci nam konkretno definiraju kvalifikacije koje su im potrebne pri zapošljavanju u određenom području te im uz pomoć softvera koji uparuje studentske životopise s postavljenim kriterijima oglasa za posao pokušavamo pronaći najbolje kandidate koji svojim znanjima i vještinama najviše odgovaraju za neko radno mjesto. Ključni benefit takvoga tehnološkog rješenja je učinkovitost i efikasnost zapošljavanja naših studenata, što je i ultimativni cilj Centra – rekao je Sinković, koji na FET-u obnaša i dužnost prodekana za znanstvenoistraživačku djelatnost i međunarodnu suradnju.

- Nadamo da će centri karijera imati sve važniju ulogu na području Hrvatske - zaključio je prodekan Sinković, koji priželjkuje ubrzo organizirati i Dan karijera.

19. travanj 2024 11:10