23. svibanj 2018.

Pulski poduzetnici uz ulog od 100 kuna mogu ‘pecati‘ radnike na turističkoj burzi

U moru razno raznih poticaja za zapošljavanje u sektoru s najvećim deficitom radne snage, pojavio se novi model subvencioniranja na razini lokalne zajednice. Pulski gradonačelnik Boris Miletić napravio je za ugostitelje iskorak te odlučio da će Grad subvencionirati njihove oglase za posao na specijaliziranoj burzi rada u turizmu, portalu Gastroposao.eu.

Na konferenciji za medije Miletić i voditelj projekta Gastroposao.eu Zoran Šimunić, predstavili su program koji bi kroz inovativne kanale podrške za poticanje zapošljavanja na jednostavan način trebao omogućiti malim i srednjim poduzetnicima dolazak do kvalitetne radne snage.

>>> Sve više slobodnih radnih mjesta, najtraženiji su kuhari i konobari

- Unutar ovog projekta izbjegavamo posrednike jer poslodavac i posloprimac međusobno direktno komuniciraju. Unutar pilota grad Pula subvencionira 90 posto vrijednosti pojedinog natječaja, dok će poduzetnici sudjelovati sa 100 kuna u troškovima. Ovim pristupom se pomaže ugostiteljima, posebice u SME dijelu jer mali poduzetnici teže mogu odvajati znatna sredstva za objavu natječaja – istaknuo je Šimunić.

Na području Pule ima 227 registriranih obrta koji se bave turizmom i ugostiteljstvom (šire područje grada ima oko 484 registriranih obrta), a procjena je da nedostaje oko 150 ljudi, kvalitetnog kadra (kuhara 40 do 50, ostalog osoblja oko 100).

Projekt Gastroposao.eu sufinanciran je u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II, Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 180 tisuća eura. Šimunić tvrdi da to nije  samo još jedan portal za zapošljavanje općeg tipa.

>>> VIDEO: Roboti od 400 hamburgera na sat kradu tinejdžerske poslove

- Mnogi kuhari su po formalnom obrazovanju sasvim nešto drugo i njihova kompetencija na općim portalima je teško prepoznatljiva. Stoga smo  razvili ovaj inovativni portal, gdje s druge strane komunikacije (call-centar, podrška, pomoć pri objavi natječaja) javljaju stručnjaci iz gastronomije, a ne informatičari – objasnio je Šimunić, dodajući da je cilj ovog pilot projekta bio potvrditi tezu da se i u Hrvatskoj može dobro raditi i zarađivati.

U bazi Gastroposao trenutno ima preko šest i pol tisuća poslodavaca, od kojih je aktivnih na portalu 300-tinjak, uz dodatnu podršku objave natječaja na društvenim mrežama. Šimunić kaže kako posloprimci, radnici u turizmu nisu većinom vični tehnologiji te da im je često potrebna logistička podrška te da oni koji preko njih traže posao ga zaista i žele raditi. Dodao je da ih se u konačnici  oko 30 posto zaposli preko portala Gastroposao.eu.