Aktualno
StoryEditor

Punih 5 godina proučavao uspješne ljude, evo 8 navika koje su im zajedničke

17. Travanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Računovođa Tom Corley punih 5 godina proučavao je dnevne navike 233 bogatih i uspješnih pojedinaca, pa usporedio dnevne rituale milijunaša s običajima 128 osoba koje ne zarađuju mnogo. To ga je dovelo do osam specifičnih dnevnih navika koje sugeriraju prosperitet:

1. Ustaju rano

Više od 50 posto ispitanih milijunaša ustaje najmanje tri sata prije odlaska na posao. To vrijeme većina koristi za privatne projekte, vježbu ili planiranje dana.

- Ustati u pet kako biste se posvetili trima stvarima koje taj dan želite napraviti za sebe znači u potpunosti preuzeti kontrolu nad svojim životom, kaže Corley za CNBC.

2. Čitaju mnogo

Čak 80 posto ispitanih bogataša otkrilo je Corleyu kako dnevno čitaju najmanje 30 minuta i to s ciljem učenja novih stvari. Ne čitaju beletristiku, već preferiraju knjige o povijesti, biografije ili literaturu koja je specijalizirana za određena područja znanja.

3. Najmanje 15, a najviše 30 minuta dnevno utroše na fokusirano razmišljanje

- Bogataši rješenja na probleme promišljaju  ujutro, najčešće 15 minuta, u potpunoj samoći, kaže Corley. U jutarnjim satima razmotrit će pitanja oko svoje karijere, privatnog života ili zdravlja.

Razmišljanje o stvarima koje su nam bitne u potpunom miru i samoći smanjuje razine stresa.

4. Tjelovježba im je visoko na listi prioriteta

Svakodnevnom tjelovježbom razbistrite um i postajete motiviraniji. Najmanje pola sata dnevno, ispitani bogataši, njih 76 posto, provede trčeći, vozeći bicikl ili na treningu aerobika.

5. Okružuju se ljudima koji ih inspiriraju

- Uspješan si onoliko koliko i ljudi s kojima si najčešće u kontaktu, kaže Corley. Ukoliko u poslovnom životu još uvijek niste okruženi visoko motiviranim i uspješnim ljudima, nemajte straha.

Milijunaši vole volontirati, jer su to mjesta gdje upoznaju neobične, pametne i motivirane ljude. Osim toga, pazite s kim se družite, jer, milijunaši ne vole ljude koji zrače negativnom, otrovnom energijom.

6. Ostvaruju svoje ciljeve

Većina novopečenih milijunaša prvo odluči kako će postati bogati, a onda to i realiziraju. Njih 80 posto gotovo je opsjednuto u postizanju vlastitih ciljeva, bilo da se radi o ciljevima na dnevnoj razini ili o dugoročnim planovima.

7. Dobro se naspavaju

Većina milijunaša koje je Corley intervjuirao, njih 89 posto, u prosjeku spava oko 7 do 10 sati dnevno. Biti odmoran i naspavan ključno je za poboljšanje pamćenja i kreativnost.

8. Ne gube vrijeme na ljude koji gube vrijeme

Novac nije jedina bitna stavka u životima milijunaša. Oni cijene vrijeme, također.

- Vrijeme potrošeno uzalud nikada se ne može vratiti, kaže Corley koji upozorava kako što manje vremena valja provoditi ne samo sa ljudima koji ne zaslužuju vaše vrijeme, već i na društvenim mrežama čiji su sadržaji često potpuno besmisleni.

>>>Zlata vrijedni savjeti u slučaju poreznog nadzora izvora financiranja za stjecanje imovine

17. travanj 2024 08:31