Aktualno
StoryEditor

Putin pod krinkom Svjetskog kupa najavio mirovinsku reformu - u penziju s 65

16. Srpanj 2018.

Kako iskoristiti Svjetsko prvenstvo u nogometu vjerojatno najbolje zna Vladimir Putin. Tu nije riječ samo o Rusiji kao uspješnom domaćinu, već i o mirovinskoj reformi koja je najavljena na dan početka prvenstva u kojeg su bile uperene gotovo sve oči svijeta. No Vladimir Putin, ima itekako i razloga za brigu jer, dok Rusija uživa u pohvalama za dobro obavljen posao, njegova popularnost među građanima je u padu, piše Guardian.

>>>Putin: Neutralizirali smo 25 milijuna kibernetičkih napada tijekom Mundijala

Povjerenje u ruskog predsjednika palo je s 77 posto u ožujku na trenutačnih 63 posto, a najveći razlog tome je kontroverzna mirovinska reforma koja je službeno najavljena prvi dan Svjetskoga kupa. Putin je sam sebe pokušao distancirati od najavljenih mjera, doduše neuspješno, prema istraživanjima podrške birača.

>>>Trump: Dobro je biti dobar s Rusijom

Prema najavljenoj reformi, dob za odlazak u mirovinu postupno će tijekom nekoliko godina porasti s 55 godina na 63 za žene, te s 60 na 65 za muškarce. Ekonomisti smatraju da je važno povećati dob za odlazak u mirovinu iznad sadašnje norme koja je postavljena još tijekom Staljinove vladavine, što Putinovi birači ne podržavaju. Njegova popularnost, iako znatno veća od one koju uživaju zapadnoeuropski demokratski lideri, najniža je od ožujka 2014. kada je Rusija aneksirala Krim.

20. travanj 2024 01:09