Aktualno
StoryEditor

PwC: Broj ostavki predsjednika uprava zbog etičkih propusta značajno porastao

17. Svibanj 2017.

Istraživanje 2016 CEO Success, koje je u utorak objavilo PwC-ovo poduzeće za strateško savjetovanje Strategy &, ukazuje na porast broja predsjednika uprava koji su prisiljeni podnijeti ostavku zbog etičkih propusta.

Za potrebe ovog istraživanja, etički propust definiran je kao skandal ili neprimjereno ponašanje predsjednika uprave ili drugih zaposlenika; primjeri su prijevara, podmićivanje, trgovanje povlaštenim informacijama, ekološke katastrofe, krivotvoreni životopisi i seksualni incidenti.

Predmetno je istraživanje analiziralo smjene predsjednika uprava u 2500 najvećih svjetskih dioničkih društava u posljednjih 10 godina te navodi kako je prisilna fluktuacija zaposlenika zbog etičkih propusta porasla s 3,9 posto ukupnih smjena u razdoblju od 2007. – 2011. na 5,3 posto u razdoblju od 2012. – 2016., što predstavlja povećanje od 36 posto,koje je u značajnoj mjeri uzrokovano povećanjem javnog nadzora i odgovornosti izvršnih rukovoditelja.

>>>PwC uočio ‘potencijalne pogreške’ u financijskim izvješćima Agrokora

Porast je bilo značajniji u društvima u SAD-u i Kanadi. Prisilna fluktuacija zaposlenika zbog etičkih propusta u ovim je društvima porasla s 1,6 posto ukupnih smjena u razdoblju od 2007. – 2011. na 3,3 posto u razdoblju od 2012. – 2016., što predstavlja povećanje od 102 posto. U zapadnoj Europi, udio predsjednika uprava prisiljenih na podnošenje ostavke zbog etičkih propusta povećao se na 5,9 posto s 4,2 posto, a u državama BRIC-a na 8,8 posto s 3,6 posto.

- Naši podaci ne mogu pokazati, a to možda nijedan podatak ne može, ima li danas u velikim korporacijama više prijestupa nego prije. Međutim, temeljem vlastitih iskustava u dugogodišnjem radu sa stotinama društava smatramo da to nije slučaj, tvrdi Per-Ola Karlsson, partner i voditelj odjela organizacijskog i rukovoditeljskog savjetovanja društva Strategy & u okviru PwC-a na Bliskom istoku.

- Tijekom posljednjih 15 godina, pet trendova dovelo je do toga da upravni odbori, ulagači, vlade, klijenti i mediji predsjednike uprava smatraju odgovornima u značajno većoj mjeri nego u prošlosti, dodao je Karlsson.

Pet trendova koji oblikuju odgovornost predsjednika uprava

Javno mnijenje - Od početka financijske krize 2007. – 2008. godine i velike recesije koju je ona pokrenula, povjerenje u velike korporacije i predsjednike uprava sve više opada; javnost postaje sve sumnjičavija, sklonija kritiziranju te manje spremna oprostiti nedolično ponašanje u korporacijama.

Upravljanje i propisi -  Rastuća kritika javnosti usmjerena prema izvršnim rukovoditeljima i korporacijama prenesena je izravno na upravne i zakonodavne mjere, a društva u SAD-u i mnogim drugim državama usvojila su pristup nulte tolerancije nedoličnog ponašanja glavnih rukovoditelja.

Operativno okruženje poduzeća - Društva sve više ostvaruju rast na tržištima u nastajanju, gdje su prisutni povećani etički rizici, kao što su mogućnost podmićivanja i korupcije, te se oslanjaju na proširene globalne lance opskrbe, što povećava rizike objema ugovornim stranama.

Digitalna komunikacija - Korištenje elektroničke pošte, tekstualnih poruka i društvenih medija stvorilo je nove rizikeza etičke propuste. Digitalna komunikacija društva može pružiti nepobitne dokaze neprikladnog ponašanja, a njihovo postojanje povećava vjerojatnost pozivanja na odgovornost predsjednika uprave.

Prikazivanje vijesti 24 sata dnevno - Za razliku od sredine i kraja 20. stoljeća, kada je većina izvršnih rukovoditelja i društava mogla ostati anonimna, munjevit protok financijskih vijesti i podataka putem interneta danas uzrokuje brzo širenje negativnih informacija.

Unatoč globalnom porastu prisilne fluktuacije uslijed etičkih propusta, u društvima u SAD-u i Kanadi učestalost takvih otpuštanja je najniža – 3,3 posto u razdoblju od 2012. – 2016., u usporedbi s 5,9 posto u zapadnoj Europi i 8,8 posto u državama BRIC-a. Stroža regulacija upravljanja jedan je od mogućih razloga. U Sjedinjenim Državama zakonodavni zahtjevi za kodekse ponašanja i statute protiv podmićivanja značajno su postroženi.

Veće društvo, veća meta

Istraživanje je također pokazalo da je u najvećim društvima (onim u gornjem kvartilu po tržišnoj kapitalizaciji) u SAD-u i Kanadi te u zapadnoj Europi ukupni udio predsjednika uprava prisiljenih na odlazak bio znatno veći od udjela predsjednika uprava prisiljenih na odlazak u drugim kvartilima tržišne kapitalizacije.

- Činjenica da je prisilna fluktuacija zaposlenika uslijed etičkih propusta bila veća u društvima u gornjem kvartilu po tržišnoj kapitalizaciji u tim regijama podupire našu hipotezu, budući da je na najveća društva najviše utjecalo spomenutih pet trendova te ta društva podliježu najstrožim provjerama, kaže Kristin Rivera, partnerica i voditeljica globalnih forenzičnih usluga za klijente i tržišta pri PwC-u u SAD-u.

- Povećanje broja predsjednika uprava prisiljenih na odlazak uslijed etičkih propusta može s vremenom pozitivno utjecati na javno mnijenje pokazujući da se loše ponašanje doista otkriva i kažnjava, kaže DeAnne Aguirre, globalna voditeljica Katzenbachovog centra za inovacije u poslovnoj kulturi i rukovodstvu društva Strategy& i principalu društva PwC u SAD-u, dodala je da u međuvremenu, predsjednici uprava trebaju biti primjer na osobnoj i organizacijskoj razini te težiti izgradnji i njegovanju istinske kulture integriteta.

Dodatne činjenice iz istraživanja 2016 CEO Success

Fluktuacija predsjednika uprava najveća je u Brazilu, Rusiji i Indiji, gdje iznosi 17,2 posto, a zatim slijede Japan (15,5 posto), zapadna Europa (15,3 posto) i Kina (15,2 posto). Fluktuacija predsjednika uprava smanjila se u svim istraživanim regijama, osim SAD-a i Kanade. Fluktuacija predsjednika uprava u 2500 najvećih društva na svijetu smanjila se s rekordne razine od 16,6 posto u 2015. godini na 14,9 posto u 2016. godini, uglavnom zbog pada aktivnosti spajanja i akvizicija.

Pet industrija - zdravstvo, proizvodnja, informacijska tehnologija, proizvodi za široku potrošnju i telekomunikacijske usluge - nije imenovalo nijednu predsjednicu uprave u 2016. godini.

2016. godine imenovano je 12 žena predsjednicama uprava, što čini 3,6 posto novih imenovanja. To označava ponovni polagani trend veće raznolikosti koji se pojavio posljednjih nekoliko godina te oporavak od prošlogodišnje najniže stope od 2,8 posto.

25. travanj 2024 16:20