Aktualno
StoryEditor

PwC donosi godišnje istraživanje o digitalnom kvocijentu inteligencije

01. Ožujak 2017.

Unatoč 10-ogodišnjem kontinuiranom ulaganju i predanosti naviših rukovoditelja, rezultati PwC-ovog istraživanja Global Digital IQ za 2017. godinu pokazuju da se poduzeća bore za povrat vrijednosti, propuštajući temeljnu integraciju tehnologije i ljudskog iskustva.

Društva su suočena sa sve većim popisom mogućnosti za ulaganje u tehnologiju, ali koriste li se ta ulaganja dobro ili ne sveprisutan je problem - koji nije ublažen tijekom posljednjeg desetljeća.

>>>Katarina Pranjić iz PwC-a prva iz ‘velike četvorke’ stekla certifikat za sprječavanje pranja novca

Rezultati istraživanja

Ovogodišnji rezultati istraživanja, prikupljeni iz mišljenja 2.216 poslovnih i tehnoloških rukovoditelja, pružaju uvid u izazove s kojima se korporativni lideri i dalje suočavaju.

Ključni nalazi uključuju:

- Iako je tehnologija važna, uloga kupaca i zaposlenika i njihova sposobnost prilagođavanja promjenama i korištenje digitalne i nove tehnologije ključni su za ubrzavanje transformacije.

82% financijski najuspješnijih ispitanih društava govori o boljem razumijevanju ljudskog iskustva koje okružuje digitalnu tehnologiju, a 74% izjavilo je da će digitalne projekte dodijeliti multidisciplinarnim timovima, koji se sastoje od stručnjaka za poslovanje, tehnologiju i korisničko iskustvo.

Najuspješnije tvrtke smatraju da je definicija ‘digitalnoga‘ opsežnija - Samo 16% tvrtki s najboljim rezultatima tvrdi da su digitalno i IT sinonimi, dok 30% tvrtki s manjim uspjehom tvrdi da pojmovi digitalno i IT imaju isto značenje.

Angažman članova uprava u digitalnim ulaganjima porastao je u posljednjih deset godina, ali velik dio glavnih izvršnih rukovoditelja još zaostaje u ulozi pokretača promjene.2007. godine.

Trećina društava tvrdila je da je njihov predsjednik uprave zagovornik digitalnoga, no taj je postotak i dalje iznenađujuće nizak s obzirom na to da su predsjednici uprava odgovorni za obranu od poremećaja i provođenje transformacije - čak i u 2017. godini samo je 68% ispitanika navelo da je njihov predsjednik uprave zagovornik digitalnoga.

Osim toga, mnogi ispitanici rekli su da su drugi viši rukovoditelji i dalje isključeni iz digitalne transformacije.

Bez obzira na to imaju li visok digitalni kvocijent inteligencije ili ne, većina rukovoditelja ipak pretpostavlja da digitalne inicijative mogu imati transformacijski učinak - gotovo tri četvrtine (73%) navelo je povećanje prihoda kao glavnu korist od svoje digitalne inicijative, nakon čega slijedi povećanje dobiti (47% ) i smanjenje troškova (40%).

Iako su ulaganja u tehnologiju porasla, manje društava danas ima timove posvećene istraživanju tehnologija u nastajanju ili inovacijama te mnogi (49%) i dalje odlučuju o usvajanju novih tehnologija vrednovanjem najnovijih dostupnih alata, umjesto da proaktivno istražuju nove inovacije imajući na umu određene poslovne potrebe (40%).

- Digital IQ ima danas sasvim drukčije značenje nego što je imao kada smo započeli ovo istraživanje prije deset godina, izjavio je Chris Curran, glavni tehnolog PwC-a.

- Danas su spektar i raznolikost tehnologija dostupnih poslovnim liderima ogromni, a svi članovi uprava moraju razumjeti koja tehnologija najbolje odgovara njihovoj strategiji i u koju ima najviše smisla uložiti.Izgradnja kulture inovacija - povećanje svačijeg digitalnog kvocijenta inteligencije - nije malen pothvat, ali je nužan ako se društvo želi natjecati na današnjem tržištu punom poremećaja i izazova, dodao je.

Kao što pokazuje ovogodišnje istraživanje Digital IQ, mnoga društva i dalje se bore s podizanjem svojeg digitalnog kvocijenta inteligencije. Postoji svijest o tome da su digitalne sposobnosti ključna komponenta za uspjeh te da se tehnologije u nastajanju moraju istražiti.

Ali potreba transformacije njihovih organizacija kako bi uistinu integrirali digitalno u kulturu društva liderima i dalje predstavlja izazov.

Izazovi

Istraživanje procjenjuje navedene izazove, a sadrži i jedinstvene uvide koje tehnologije u nastajanju prikupljaju najviše ulaganja u svakoj industriji, koje tehnologije rukovoditelji vide kao one koje najviše remete njihove poslovne modele, što se očekuje od tehnologije u pogledu njezine sposobnosti pokretanja promjene i podizanja konačne bilance, kao i mišljenje PwC-a o tome koji bi trebao biti cilj usvajanja tehnologije, ljudske vještine potrebne za kapitaliziranje digitalnih ulaganja te što je potrebno za stvaranje kulture inovacija i digitalne oštroumnosti.

- Važno je da društva danas ulažu u digitalna rješenja ako žele biti uspješna. Međutim, društva u alarmantnom postotku ne uspijevaju poboljšati poslovne rezultate ulaganjem u digitalnu tehnologiju.Još je važnije da promisle o tome kako njihovo ulaganje u tehnologiju utječe na trenutne i nove poslovne modele i financijske rezultate, rekao je Tom Puthiyamadam, globalni digitalni lider PwC-a.

- Visoki digitalni kvocijent inteligencije stvar je integracije i zahtijeva slaganje dijelova slagalice - poslovanje, iskustvo kupaca i zaposlenika te tehnologija kako bi se izgradilo kohezivno i transformativno rješenje. To je ono što će društvu zaista pružiti konkurentsku prednost, dodao je.

24. travanj 2024 02:07